Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Snart dags för min stora träningsutmaning för i år

19 juni 2012

Ja, då återstår bara 1,5 veckor inför min stora utmaning i sommar – liksom i år. Den 30/6 står jag på startlinjen till Åre Extreme Challenge. En riktig utmaning på många sätt. Jag ser så fram emot det!

Annons

ÅEC – som tävlingen förkortas – innebär
– 25 km forspaddling där man vid två forsar får bära kajakerna några hundra meter
– 15 km fjällöpning – fast jag vet inte om det blir så mycket löpning första delen: det är upp på Åreskutans topp och ned på andra sidan som gäller – en höjdskillnad på 1.000 meter.
– 32 km mountainbike på små stigar och vägar.

Jag gör det här med en killkompis och vi ställer upp i ett Duo Mix lag. Vi räknar med att hålla på totalt 7-9 timmar den dagen. En rejäl utmaning alltså! Det finns ingen blåbärssoppa eller sportdryck runt vägen utan man får ordna och bära med sig allt själv. Så min sambo Anders och mina två barn ställer upp som serviceteam till mig, liksom min träningskompis sambo Karin.

Varför jag gör en sån sak? För mig handlar det om att det är skoj att utmana kroppen. Skoj att testa hur mycket jag orkar. Skoj att prova på olika motionsformer i en rad. Skoj att ha ett tydligt mål att träna inför. Nu har vi tränat otroligt allsidigt och varierat för att få med alla grenar. Och vi har tränat under längre perioder.

Just nu är det fortfarande snö på Åre Skutans topp!

Det viktiga för oss båda är hela tiden att vi håller och att vi mår bra på slutet också. Både Jörgen och jag har haft varsin lite rejälare skada i kroppen för 2-2,5 år sedan så det här är en utmaning i att sköta rehabträningen också – så vi håller både under och även efter tävlingen.

På torsdag denna vecka kör Jörgen och jag vårt sista genrep: 2 tim kajakpaddling, 2 tim löpning i slalombacke med stavar och 2 tim MTB cykling på småvägar. Ska bli så kul! Och nästa lördag smäller det!

Om du vill läsa mer om hur vi har tränat kan du kolla på vår blogg kring detta http://åec2012.se

Att ha tydligt mål gör att träningen verkligen blir av som man har tänkt sig – även om det är mycket att göra eller det spöregnar ute. Har du något mål med din träning? Om du inte har det idag – vad skulle vara inspirerande mål för dig? Det kan vara att orka ta dig runt 2 km i form av snabb gång eller gågging. Eller att planera in 3 motionspass i veckan. Målet beror på din träningsgrad och vad du har lust med. Men ett mål är ofta bra! Håll tummarna för mig den 30 juni! 08.30 går vår start.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar