Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Socker är den nya tobaken

11 mars 2015

En professor i England, Simon Capewell (Clinical Epidemiology at the University of Liverpool) säger: “Sugar is the new tobacco”. Detta i alla fall enligt tidningen The Telegraph som har citerat honom.

Annons

Man säger nu att socker har blivit lika farligt som alkohol och tobak. Via beräkningar uppskattar man att Englands fetmakris kan vända inom 5 år om producenterna av livsmedel skulle minska sockerinnehållet med 30 %.

sockerbitar, socker, fetma

I England är en av fyra vuxna feta (25 %) och 30 % av barnen i åldern 2-15 år är överviktiga eller feta. Man beräknar att med samma utveckling kommer 50 % av alla kvinnor och 60 % av alla män vara feta år 2050! Då beräknas 25 % av barnen att vara feta.

Det här är skrämmande siffror som hälsoexperter nu vill ta krafttag emot. Att begränsa sockret i livsmedel ges som ett förslag, liksom att beskatta livsmedel med mycket socker högre. Framför allt ser man risker med barnens hälsa i samband med socker eftersom många produkter som marknadsförs till just barn har höga halter socker. Man pratar om socker som ”barndomens alkohol”.

I England har många företag redan gått med på myndigheternas förslag att minska sockerinnehållet med 10 %. Det är en bra början men det räcker inte säger flera experter. Vi får se hur detta följs upp här i Sverige.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar