Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Socker eller fett – vilket är värst?

23 april 2014

Vetenskapens värld har en hel del intressanta inslag, och nu senast har vissa av dem rört motion, mat och hälsa. För någon dag sedan visades ett avsnitt om socker och fett – och vilket som är ”värst” för hälsan.

Annons

Fett utmålas sedan tidigare som en riktig hälsobov, men har på senare tid upplevt en renässans i form av olika dieter. Socker utmålas nu som den stora boven – och i vissa fall som rent gift – och orsaken till ohälsa och fetma.

 

vetenskapens värld fett socker kopia

 

I ett program lät man två enäggstvillingar under en månad följa varsin diet: en helt sockerbaserad och den andra helt fettbaserad. Tester tog på blodsockernivå, kolesterol, insulinnivåer, kroppsfett, vikt och lite andra värden.

Resultatet visade bland annat att:
– båda bröderna förlorade vikt och fettmassa – 50 % fett och 50 % muskler per man. Lite större viktnedgång för fettdieten.
– mannen som gick på fett hade mycket tungt vid fysisk prestation under sin diet – de skulle cykla uppför en backe.
– den som åt fettdieten fick förhöjda halter blodsocker – han verkade ha reglerat ned sin insulinproduktion (vilket inte är speciellt positivt)
– han som åt sockerdiet hade blivit bättre på att producera insulin (vilket inte är speciellt positivt).

Det här är så klart bara en fingervisning. En studie på endast två personer kan knappt kallas studie, men det kan vara intressant. Så man behöver så klart göra större studier med flera tusen deltagare.

 

Därefter följde en diskussion om andra studier där man jämfört olika dieter och inte sett någon större skillnad i viktnedgång oavsett det är socker, fett, fibrer eller något annat enstaka ämne man tittat på. I stället verkar det vara KOMBINATIONEN av socker och fett som triggar vårt belöningscentrum och därmed slår ut vår normala mekanism som håller oss i form och håller någorlunda balans i kroppen.

Kombinationen fett och socker finns inte någonstans naturligt i naturen.

Precis det jag föreläser om sedan många många år. Jag tror inte på någon enstaka diet. Det hela handlar om något mycket större än att titta på ett enda ämne i taget. Det är helheten som räknas och  hur olika livsmedel påverkar oss tillsammans. Så kombinationen fett och socker sätter belöningscentrumet i spinn – precis som jag brukar prata om. Till detta tror jag personligen att alla kemikalier vi får i oss också påverkar oss på ett sätt som vi inte riktigt vet någon om.

Vill du se hela avsnittet hittar du det på SVT Play. Sevärt!

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar