Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Socker ökar risken för hjärtdöd

4 februari 2014

Nya studier i USA visar att om mer än 10 % av energin som man äter kommer från socker så ökar risken att drabbas och/eller dö i hjärt- och kärlsjukdomar.

De personer som åt kost där 17 % av energin kom från socker hade 38 % högre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar än de vars kost bestod av 8 % av energin från socker (energiprocent).

Annons

läsk kopia

 

Studien visade även att de som drack en burk sockrad läsk varje dag ökade sin risk för död i hjärtbesvär med 33 % oavsett hur många kalorier han/hon intog annars. En burk läsk innehåller i genomsnitt 140 kcal från socker.

I USA står läsk för en tredjedel av det totala sockerintaget! Dessutom finns det tillsatt socker i många olika produkter som yoghurt, flingor, kakor, desserter och godis.

För att räkna ut energiprocenten så tar man antal gram socker, som 35 gram i en vanlig burkläsk. Varje gram socker ger 4 kcal (kalorier). Det innebär 35 gram x 4 kcal = 140 kcal från socker. Detta ställs i relation till det totala antalet kalorier som kommer från livsmedlet.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar