Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Sol, träning, forskning…en fin helgmix

22 februari 2014

Vad kan man göra en solig och fin vårdag?

Jo, läsa forskning… :). Det är vad jag ägnar min lördagsförmiddag åt. Läsa forskning om det intressanta ämnet träning för nyblivna mammor.

Senare i dag ska jag ut och springa och sedan köra ett spinningpass så min kropp kommer att få röra sig. Det gör att jag nu kan fokusera på andra saker eftersom jag vet att jag får njuta av vårsolen alldeles strax. 90 minuter kvar innan jag åker iväg till träningen!

Annons

Jag tycker det är viktigt att man vet varför man rekommenderar vissa saker som tränare. Inte bara att ”det funkar för mig och då borde det funka för alla andra också”. Jag skrev ett inlägg om det här tidigare i veckan och jag går fortfarande med de tankarna i huvudet.

Jag blir bedrövad när personer tar det som ett påhopp när man frågar om källor för kunskapen liksom om referenser. Och jag blir lite mörkrädd när följare till olika tränare säger saker som att ”Min PT behöver inte uppge källor, för han/hon är själva källan”. Det där med att följa någon blint tycker jag är lite obehagligt.

Självklart kan och bör man förlita sig till att det finns experter som vet vad de pratar om – så man själv slipper leta efter källor och kunskap i alla områden. Men att säga att en person inte behöver uppge källan för han/hon själv är källan är att på något vis upphöja vederbörande till någon sorts ”guru/gud” status.
Men den som är en verklig ”guru” brukar alltid vara påläst och kunna ge källor för sin kunskap och sina tankar. De kan föra ett resonemang kring olika teorier – både de teorier som stödjer deras eget arbetssätt, men även teorier som går emot deras arbetssätt. De ser utbytet av tankar som en nyfiken process att lära sig mer. Och kanske se nya aspekter. Inte som ett personligt påhopp.

Nåväl, nog om det. Nu ska jag in i några fler artiklar och läsa, och sen blir det ombyte till löparkläder. På mitt schema i dag står 14 km löpning följt av 90 minuter spinning. Japp, nu börjar uppladdningen mot Åre Extreme på riktigt. Regelbundna långpass är viktiga för att få in uthålligheten – både muskulärt liksom mentalt.

Skön lördag så länge!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar