Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Som hamstrar på en buffé

15 september 2012

Just nu är jag i Åbo, på väg norrut i landet över helgen. Frukosten intogs i Viking Lines cafeteria. Där kan man plocka det man vill från en mindre buffe, maten vägs och du betalar just för det som du tar. Här äter alla det de behöver.

Annons

Jag kunde inte låta bli att smyglyssna på några som satt en bit ifrån mig. De resonerade kring varför de inte valde sjöfrukosten uppe i stora frukostbuffén. Där betalar man en summa och får äta hur mycket man vill. ”Det är ingen idé att äta frukostbuffé för man hinner inte äta allt man orkar innan båten är i hamn.” ”Nej, och så blir man så där onödigt mätt igen eftersom man vill passa på att äta allt.”

På väg ut från båten var det en dam som sa till din väninna att hon nog måste gå på toa och kräkas för hon ätit så mycket mat att hon mådde illa. ”Nej, det låter du bli, den dyra maten som jag har bjudit dig på.” skämtade väninnan (eller var det ett skämt…?).

Jag tycker det är intressant det här med bufféer. Att känslan blir att man måste sitta i timmar och proppa i sig mat så man blir helt sjuk för man är så mätt. Att annars är det ingen idé.
Visst, jag åt också frukost den här gången i cafeterian där man betalar för det man tar. Det är för jag tycker det känns onödigt att betala en massa pengar för det jag ändå inte äter. Jag äter ju inte mer bara för jag sitter på en buffé. Och i den lilla buffén i cafeterian finns allt jag vill ha till frukost: äggröra, en skiva mörkt bröd, rökt skinka och grönsaker. Men är barnen med så blir det ofta buffén eftersom de gillar det där med att plocka själva bland en massa färsk frukt (det finns ju inte i cafeterian förstås), pannkakor, en rolig brödrost där brödet långsamt rullar igenom, ägg och allt annat. Men om de äter mer än vanligt – näe knappast.

Många av oss är hamstrar när det gäller mat. Bäst att äta när det finns – säger vår urtidshjärna. Trots att vi idag har mat omkring oss mest hela tiden. Andra personer har en mer smart hjärna som kan softa lite – äta det som behövs och lämna resten. Men många av oss blir hamstrar.

Om du är en hamster (vilket jag verkligen lätt skulle kunna blir) så gäller det att du tänker dig för när du hamnar på buffé. Dra inte fram hejdlöst och låt reptilhjärnan lura dig till mer mat än du behöver. Ta det lgnt, fundera på vad du vill ha och vad du behöver. Och äter du lite för mycket på buffén, reglera det direkt med att äta lite mindre under resten av dagen.

Mot de finska skogarna!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar