Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Sommarträning ute

15 juli 2014

Utomhusträning är underbart på sommaren. Det känns liksom att man utnyttjar dagarna extra mycket. Vad kan man då göra?

* cykla ute – landsväg eller i skogen.
Landsvägskörning ger högre fart och mer fläkt. Samtidigt går det just väldigt fort så det gäller att läsa av vägen och eventuella medtrafikanter. Trampa på ordentligt både uppför och nedför.
Skogsvägar och stigar kan ge nog så gott motstånd. Här är en mountainbike att föredra med grövre hjul. På de riktigt små stigarna när utmaningen är att trassla över rötter och stenar sjunker pulsen och det blir mer balans – och därmed coreträning. Du vet väl att magen och ryggen, liksom alla andra stabiliserande muskler i kroppen, får ett bra träningspass av just skogskörning. Du blir trött i hela kroppen.

Annons

* simma
Simma i sjö eller i utomhusbassäng. Bassängen är mer kontrollerad, du vet hur långt du simmar och du kan hålla en rak linje. Dessutom är det nästan inga vågor alls.
I sjö blir utmaningen större. Dels behöver du kontrollera så du simmar relativt rakt fram så du kommer dit du ska, och dels är det vågor som påverkar andningen. Kontrollera så du inte hamnar i någon farled och se upp för båtar. Om du är ovan bör du alltid starta med att simma längs med stranden en bit ut. Då kan du vänja dig. Det här är också ett bra sätt att simma på om du simmar själv. Skulle du få kramp eller något annat händer så kan du alltid lätt ta dig in till land igen.
Kalla dagar eller kalla somrar är en våtdräkt kanon. Samtidigt ger dräkten flytkraft så det kan kännas lättare att få till en bra teknik.

 

20140715-102436-37476672.jpg
Huub våtdräkt är en av de bättre, finns att prova och köpa bland annat hos Mantra Sport i Uppsala.

 

* promenera och springa
Längs med vägar ger ett plant underlag och det är lättare att slappna av och bara fokusera på att ta sig framåt. I terrängen får du däremot mer träning av hela kroppen – speciellt av mage och rygg. Terränglöpning i skogen över stock och sten ger riktigt bra coreträning, samtidigt som du får upp pulsen fint. Här krävs det lite mer uppmärksamhet så du ser var du trampar.

* bollsporter som fotboll, badminton och liknande
Perfekta motionsformer utomhus! Fotboll och badminton kan ju spelas på fritidsnivå nästan var som helst. Vill du ha mer regelrätt träning så finns det många utomhusplaner för fotboll. Badminton och tennis går att spela ute på många platser. Tänk på att dricka regelbundet eftersom det kan bli rejält varmt på tennis- och badmintonplaner utomhus – det blir som en kokande gryta.

* utomhusgym
Flytta ut din styrketräning till utomhusgymmet. Det finns många iordningställda gym i parker runt om i landet där du kan lyfta, dra och trycka redskap. Annars kan du ta med dig några hantlar, gummiband, kettlebell, Redcord/TRX eller andra redskap ut i trädgården och göra ditt eget program. Din egen kropp är också ett fantastiskt redskap för att träna.

* yoga
Ett yogapass utomhus tillför ännu en dimension eftersom du får naturens alla ljud samtidigt som du yogar. Ja, förutsatt att du yogar vid en park eller liknande så klart… Ta med dig en matta eller en handduk och vänd dig inåt.

Kombinera olika aktiviteter
Den här morgonen kombinerade jag exempelvis cykling och simning. Jag cyklade till ett utomhusbad (bara 12 kilometer bort men det var skönt), simmade där 1.000 meter, snabbt ombyte igen och så cykling hem. Eftersom jag vaknade tidigt så sov barnen fortfarande när jag kom hem. Perfekt start på dagen.

 

20140715-102231-37351687.jpg

 

Du kan även kombinera cykling och löpning, löpning och simning, löpning och styrketräning… Alla variationer är möjliga. Genom att kombinera två aktiviteter får du längre tids träning på en gång, fast träningspasset känns kort. Variationen gör att man inte tänker på hur mycket man tränar. Och samtidigt kan du blir bättre på två eller fler olika motionsformer samtidigt.

 

20140715-102323-37403824.jpg

 

Det är här också viktig träning för dig som kanske satsar på ett triatlonlopp eller liknande. Snabba byten mellan olika motionsformer är viktig. Helt ska det så klart vara byten i den ordning som sker under loppet, men all träning där du växlar mellan olika motionsformer kan hjälpa dig. Framför allt även för att du får mer träningstid i kroppen.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar