Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Spinning mer effektivt än motionscykling? Svettas ju så mycket mer!

17 september 2013

Hej!
Jag cyklar utomhus på sommar, höst och vår men på vinter och kalla dagar kör jag gärna spinning. När jag spinner så svettas jag floder. Mycket mer än om jag håller samma känsla/tempo på cykling utomhus – och jag cyklar på rejält på mina motionsrundor ute också. Jag tant-cyklar inte bara, utan det är tempo för att få bättre flås. Men vid spinning så svettas jag så otroligt mycket mer. Är spinning mer effektivt på nåt sätt? Eller varför svettas jag så mycket mer?
/Åsa

Annons

 

Hej!
Ja, visst är spinning ett bra komplement till annan cykling.

Att du svettas så mycket mer när du spinner än när du motionscyklar utomhus beror främst på hur luften runt huden byts ut. Vid spinning sitter du stilla på din cykel. Det innebär att samma luft finns i närheten av din hud längre tid. Luften transporterar bort en del av den värme som din kropp bildar när du cyklar. När samma luft stannar runt huden så kan den luften inte kyla huden mer. Då måste kroppen bli av med överskottsvärmen på annat sätt. Kroppen börjar då producera svett som kyler av huden.

När du cyklar utomhus så byts luften omkring dig hela tiden. Luften kan då transportera bort mycket av den överskottsvärme som du har, och du behöver inte svettas lika mycket för att bli av med värmen. Men stannar du och står stilla så börjar du svettas. Anledning? Luften byts inte längre ut omkring dig. Och då måste svetten hjälpa till att få bort värmen inifrån musklerna.

På samma sätt svettas du mindre när du springer utomhus mot om du spinner inomhus eller om du springer på ett löparband.

Att du svettas mer säger inget om hur effektiv träningen är. Det enda det handlar om är olika sätt att bli av med överskottsvärmen från kroppen inre. Faktum är att musklernas arbete blir cirka 60% värme och endast 40% rörelse. Detta för att säkra kroppens överlevnad – när du fryser och blir kall börjar musklerna dra ihop sig automatiskt så du skakar. Det gör att du samtidigt producerar en hel del värme som värmer de andra organen. Vissa siffror gör gällande att upp till 75 % av den energi som bildas när musklerna arbetar blir värme.

Så spinning är inte mer effektivt ur svettmått mätt. Hur effektivt träningen är beror mer på hur mycket du tar i, hur hårt du tränar och hur länge. I spinningsalen behöver du inte stanna för rödljus eller svängande bilister, medan du kan bli tvungen till det utomhus. Det påverkar också träningseffekten.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar