Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Springa i samma tempo oavsett backar?

26 augusti 2013

Hej!
Jag har börjat springa i år och hör så olika saker. Är det så att man ska ha samma hastighet upp o nedför backar? Alltså försöka jämna ut tempot o bromsa nedför istället för släppa på? /Maria

Hej!
Teorierna om löpning är nog nästan lika många som antalet löpare. Generellt är variation bäst så prova vad du gillar och våga dessutom variera och växla lite.

Annons

I uppförsbackar blir det jobbigare att springa varför tempot automatiskt blir lite lägre. Och nedför är det lättare.
Att hålla igen hastigheten nedför kan fylla en funktion för att minska belastningen på fötter och knän. Det viktiga då är att hålla igen hela tiden o att ta hjälp av hela kroppen, så man springer med en viss förspänning och därigenom bromsar med hela kroppen. Motsatsen är att man låter hastigheten öka jättemycket först och sedan försöker bromsa. Och när man bromsar tar man upp all kraft i benen.

Samtidigt finns det en viss funktion i att springa på lite snabbare i nedförsbackarna, att man försöker springa i viss överhastighet. Genom att hålla en högre takt än vanligt i nedförsbackarna så kan man lära kroppen att komma över den ”vanliga” komfortzonen när man springer. Det är lätt hänt att man annars håller en jämn och skön takt som man håller mest hela tiden. Vill man springa lite snabbare så måste man kunna öka takten och vänja både kropp och sinne vid en annan känsla.

I nedförsbackarna kan man då gasa på lite, och springa aktivt. Så undvik att bromsa utan tryck på lite även nedför. Starta med detta i lite lätt nedförslut där du kan springa på utan att känna att du behöver bromsa. Genom att springa på i nedförsbackarna så minskar den bromsande kraften vilket kan vara skönt för knäna.

De gånger du springer aktivt även nedför så blir det mer jobbigt. Med andra ord kan du behöva sänka tempot något om en uppförsbacke kommer direkt efteråt.

Med andra ord behöver man inte hålla samma tempo uppför och försöka bromsa nedför för att springa lika ”långsamt”. Växla och variera. Prova att springa på lite nedför också för att på så sätt få upp farten.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar