Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Stärk knämusklerna för att inte få ont

19 augusti 2010

Springer du? Vill du slippa problem med knäna i förlängningen? (Dum sista fråga, eller hur? Vem skulle svara nej på den?) Nåväl. Om du vill ha starka knäna ska du träna musklerna runt knäna som styr knäet riktning.

Annons

CB022374

Man undersökte hur knästabiliteten påverkades om löparen var utvilad eller uttröttad. Inte föga förvånande så försämrades knäet stabilitet i takt med att löparen blev trött. Liknande trötthet uppkommer i slutet av en löprunda och då är risken som störst att skadas. Så träna enkla övningar för att minska risken för skador.

Enbensknäböj
Stå på ett ben, böj knäet långsamt och kontrollerat, och sträck upp. Styr knäet så det riktas ovanför den andra tån (från stortån räknat). Går det bra i långsamt tempo kan du öka tempot. Eller prova att blunda med ett öga. Eller blunda med båda.

Enbenshopp
Gör som ovan men i det nedre läget sträcker du snabbt i knäet och gör ett hopp. Landa och styr knäet i rätt riktning. Upprepa så många du orkar med bra teknik.

Utfall
Stå med parallella  och ta ett stort kliv fram med den ena foten. Böj knäna och sjunk ned. Det främre knäet riktas ovanför den andra tån. Sträck upp igen, kliv tillbaka och växla ben. Jobba så många som du orkar med god teknik. Känns det mycket lätt trycker du ifrån mer dynamiskt när du ska tillbaka igen. Eller ställ den främre foten på en bänk och sjunk djupare ned.

Även du som promenerar mycket har glädje av dessa övningar. Och du som har ont även om du inte springer. Starta med små rörelser som du klarar av, och skippa hoppen helt i början. Jobba efter din egen förmåga.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar