Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Startar fettförbränningen efter 40 minuter?

4 maj 2010

Jag har hört att man måste motionera minst 40 minuter för att fettförbränningen ska komma igång. Men nu sa en kompis att hon läst att det är 4 timmar som gäller! Då gör man ju nästan aldrig av med något fett. Vad stämmer egentligen?

Annons

 Fettförbränning pågår hela tiden i kroppen från den stund vi föds tills vi dör. För att förbränna fett måste det finnas syre vid muskelcellerna, som vi får in i kroppen så länge som vi andas och hjärtat slår, samt kolhydrater eller någon annan form av energigivande näringsämne. För att hålla fettförbränningen igång gäller det alltså att få tillräcklig mängd syre till musklerna.

I vila förbränns fett och kolhydrater parallellt. Detsamma gäller vid konditionsträning så länge som ansträngningen inte är maximal. Vid maximal ansträngning förbränns nästan enbart kolhydrater. Detta eftersom kroppen inte hinner få ut så mycket syre som musklerna efterfrågar. Då skiftar kroppen till kolhydrater.

42-15641303

För att ha en bra fettförbränning genom hela passet är det viktigt att värma upp kroppen noggrant. Vid uppvärmningen ökar du successivt intensiteten så att andningen och cirkulationen hinner leverera så mycket syre som musklerna behöver. Det är alltså en myt att fettförbränningen startar efter 40 minuter, eller 4 timmar.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar