Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Stavgå i backe och vad mjölksyra och träningsvärk är

4 maj 2013

Åh, jag tycker det är så skönt med lätt träningsvärk i kroppen. I dag är det lårmusklerna som fortfarande känns rätt rejält efter ett stavpass i Hammarbybacken för två dagar sedan. Jag stavgick uppför backen i snabb takt och där det planade ut småsprang jag med stavar. På vägen ned släppte jag på lite mer än vanligt men då håller jag bara stavarna bakom mig.
I backar använder jag fasta stavar (teleskop eller fast längd), alltså inte BungyPump. Med en svikande stav försvinner lite av det arbete som jag är ute efter, nämligen att avlasta benen. BungyPump är däremot perfekta att träna med på plant underlag.

Annons

Fördelen med att använda stavar i en backe är att man får mycket jämnare fördelning av arbetet mellan över- och underkropp. Om jag exempelvis utan stavar skulle ha utfört 100 % av allt arbete med benens muskler, så kan jag nu få en fördelning på 70/30 eller mer (eller mindre) beroende på hur jag använder stavarna. Det gör att benmusklerna får mycket mindre mjölksyra, vätejoner och fosfater  – som alla är nedbrytningsprodukter från hårt muskelarbete – och det känns i sin tur som att man får mindre syra, stumnar inte lika fort och orkar längre. Eller orkar hålla ett högre tempo.

Förresten, du vet väl att det inte är själva mjölksyran som hindrar muskelarbetet? Man brukar ju säga att man får mjölksyra så man inte kan fortsätta arbeta hårt, men det är en sanning med modifikation. I dag tror man i stället att det är de fria vätejonerna liksom fosfaterna som blockerar muskelarbetet, inte själva mjölksyran (laktatet). Gör det någon praktisk skillnad? Nej, det känns likadant. Och du kan fortfarande inte fortsätta träna i samma höga tempo efter en stund. Men fysiologiskt gör det stor skillnad.

Att stavgå i backe kan alltså vara smart för den som vill spara på benkrafterna. Det upplevde både jag och Jörgen under förra årets träning till Åre Extreme (www.areextremechallenge.se), liksom under själva loppet uppför Åreskutan. Nu försöker jag lägga in mer stavgång i min träning för att bli mer van att stavgå i just backar. Och för att få överkroppens muskler i form, och arbeta bra tillsammans med underkroppens.

Nu är nästan all snö borta i Hammarbybacken och man kan springa i princip överallt. Nedför igår tog jag några vändor i själva backen, vid sidan av snön.

Observera att backen fortsätter bakom det övre krönet som syns i bilden. Inte för att Hammarbybacken är så hiskeligt hög, men den är i alla fall högre än vad det här fotot ger sken av…

 

Där var det förvånansvärt bra grepp (läs lite lera) så jag provade att släppa på lite mer fart. Och det är det som i dag visar sig i träningsvärk. Mmmmm…

Vad träningsvärk är? Man tror att det är retning av smärtnerverna i och vid den aktuella muskeln. Retningen av nerverna kommer av olika kemiska ämnen vid muskeln som uppkommer när muskeln bygger upp sig och förstärks. Träningsvärk är troligen inte små skador och sår i muskeln, som man trodde tidigare, utan muskeln byggs upp direkt vid ett ovant arbete. Och det skapar nervretande ämnen och nerverna signalerar detta till hjärnan som tolkar det som träningsvärk. Hur man gör för att bli av med den? Rör på dig och håll igång cirkulationen, ät bra (alltså mat med näring inte bara kalorier) så ger den med sig.

Ute skiner solen och jag hoppas att ni alla får en lika fin dag som vi verkar få här i Stockholmstrakten. Skön helg!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar