Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Stora lår av cykling?

28 mars 2011

Stämmer att man får grova lår av att cykla? Jag vill förlora vikt och jag vill röra på mig, men eftersom jag själv tycker att jag redan har stora lår så vill jag inte att de ska bli större. Är det möjligt att träna på en cykel och öka förbränningen utan att öka omfånget på sina lår? Jag kan inte variera min träning p.g.a min knän, går det bra att cykla flera gånger per vecka (ca 1mil/gång)? Tacksam för svar.

Annons

Hej!
Tack för din fråga. Ja, cykling brukar vara ett bra alternativ för många med knäbesvär.

Musklerna växer som en följd av att de belastas mer än de är vana vid. Och ju tyngre belastningen är, desto mer triggas musklerna att växa. Så svaret är att om du cyklar med riktigt tung belastning så du verkligen får jobba tungt för att driva fram pedalerna och håller ett sådant tempo under längre perioder, så kommer du att stärka lårmusklerna så de växer och blir större. På den här belastningen bildar du mjölksyra.

Cyklar du däremot med lättare belastning  och håller lite högre varvtal så tränar du främst förbränning och kondition. Självklart ska du ha så pass mycket belastning på cykeln att du har ett motstånd att trampa mot, så du inte sitter och studsar i sadeln och benen går som virvelvindar. Och du kan givetvis träna tungt i kortare intervaller, som du gör i vissa färdiga program i cykeln, utan att för den skull vara rädd för stora lår.

Samtidigt kommer du att få mer muskler när du börjar cykla. Och det är väl något som du eftersträvar? Musklerna gör att du får fastare lår. Samtidigt som du motionerar kommer du att tappa kroppsfett, även på låren. Så musklerna kommer att bli lite större och fettet försvinner gradvis. Kontentan blir fastare lår som kanske inte ökar så mycket i omfång.

Lycka till med cyklingen!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar