Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Styrketräning för att bygga upp kroppen

4 juni 2012

Hej Jag har i flera år varit underviktig som följd av annorexi. Nu är jag i bättre balans men är fortfarande under BMI 18. Jag tänker att jag kan gå upp snabbare och bätre i vikt genom styrketräning. Problemet är att jag inte vågar mig till ett gym. Kan jag börja styrketräna hemma? Hur gör jag då? Vad är en bra nivå att börja med för mig som är helt otränad?

Annons

Hej!
Först vill jag säga ”gratulerar” till din seger över sjukdomen och tack för din fråga. Jag antar att du får hjälp av någon professionell terapeut för att hitta balansen i livet och balansen mellan rörelse, mat och vila.

När det gäller styrketräning så är det ett bra alternativ. Det är bra att bygga muskler för att få en mer sund viktuppgång. Samtidigt måste du äta bra mat för att kroppen ska orka och kunna bygga muskler. Annars bryter styrketräningen bara ned din kropp. Och du måste vila mellan passen för att kroppen ska bygga upp sig. Alltså vila från styrketräning.

Att bygga muskler och samtidigt köra tuff konditionsträning är något som inte går så bra ihop. Konditionsträningen bryter ned kroppen medan styrketräningen ska bygga upp. Så minska på konditionspassen (om du tränar det idag) när du börjar styrketräna. Jag tycker också att du ska prata med din terapeut när du ändrar i ditt träningsprogram så du får hjälp att hitta den viktiga balansen. Så inte träningen blir ett substitut för maten att tänka på.

Du kan absolut träna hemma. Enklast är med gummiband och med den egna kroppen som motstånd. Det finns många övningar som du kan göra med din egen kropp. Eller med en balansboll. Jag har skrivit en bok som heter ”Forma kroppen” till ICA förlaget. Där finns en massa bra övningar med egen kropp och med balansboll som stärker dig på ett bra sätt. Träna 2-3 pass i veckan och utför så många övningar som känns bra (allt från 5 övningar till 10 stycken). Träna fokuserat och känn vilka muskler som arbetar. Arbeta tills du blir trött i musklerna.

Ta som sagt hjälp av någon professionell som hjälper dig att titta på helheten med mat och träning. Styrketräningen hjälper dig bygga upp en stark och stabil kropp samtidigt, som är perfekt. Stort lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar