Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Styrketräning för friskt åldrande

1 oktober 2014

Att styrketräna är viktigt ur många aspekter. Muskelstyrkan är vanligen som bäst vid 20-30 års ålder och den sjunker drastiskt från 50-60 års ålder om man inte tränar aktivt. I genomsnitt tappar vi 10-15 % i muskelstyrka per 10 årsperiod.

Annons

Att förlora muskelstyrka är i sig mindre bra, vilket jag kommer att skriva om i ett kommande inlägg. Nu kopplar man även  friskt åldrande till styrketräning.

När man styrketränar växer muskelcellerna i omfång. Muskelcellerna blir troligen inte fler, utan större i diameter/omkrets. Detta sker genom att så kallade satellitceller smälter samman med muskelceller. Satellitceller är en sorts stamcell som kan bli både bindväv, muskel och/eller fettväv. Satellitcellerna ligger mellan muskelcellerna. Vid styrketräning så delar de sig och de nya satellitcellerna smälter samman med muskelcellerna. Omkretsen ökar.
Samtidigt sammansmälter satellitcellens cellkärna liksom dess kraftverk – mitokondrierna. Och det är just mitokondrierna som man tror spelar en avgörande roll i att hålla hela kroppen i bra skick.

Bild på mitokondrie, lånad från www.wikipedia.org

 

I våra mitokondrier bildas energi för cellen av den mat vi har ätit och som har spjälkats i matspjälkningskanalen. I mitokondrien används syre för att bryta ned exempelvis fett och kolhydrater till muskelenergi så vi kan röra oss.

En viss del av syret som förbränns blir dock fria radikaler. Dessa är reaktiva och förstör mitokondrien. På sikt förändras mitokondriens egenskaper, dess funktionen försämras så att den tillverkar allt mer fria radikaler. Det blir en ond cirkel.
Även cellernas arvsmassa DNA drabbas av denna process och gener kan förstöras. De förstörda generna producerar felaktiga molekyler och det är det som man tror kan påverka vårt åldrande negativt.

Denna teori är den ledande just nu och kallas för Mitocondrial theory of aging. Processer i mitokondrien är troligen av betydelse för hela organismen.

IMG_4752

När vi styrketränar sammansmälter som sagt satellitcellens mitokondrier med muskelcellen. Satellitcellen har nya och friska mitokondrier som fungerar som de ska. När dessa nya kommer till muskelcellen så kan de dåligt fungerande mitokondrierna tas bort och kasseras. Det innebär att funktionen återgår till så som det ska vara och att en mindre mängd fria radikaler som bildas. Generna påverkas inte då på samma sätt och man får en friskare kropp.

Styrketräning kan alltså vara en viktig nyckel till ett sunt åldrande.

Michail Tonkonogi har skrivit mycket om detta.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar