Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Sunt att börja springa?

3 oktober 2011

Hej!
Min pappa fyller snart 60 och, väger strax under 100 kilo och arbetar inom industrin. Han har minst sagt en god grundkondition men sa för ett tag sedan att han funderar på att börja springa men är orolig för hur kroppen ska ta det. Finns det några bra starttips för de som är 60 fyllda med ett gäng extra kilon att göra av med? Tilläggas kan att den ena efter den andra dieten har avverkats, men: ner 10 kilo och sedan upp 10 kilo inom ett par månader.

Annons

Hej!
Tack för din fråga. Först vill jag ge en eloge till din pappa som verkar vilja göra något åt sin vikt.
Att bära på många överviktskilon belastar kroppen onödigt mycket och det påverkar ju även hälsan i fel riktning.

När det gäller löpning så skulle jag hellre se att han börjar med att gå. Att springa med många extra kilon innebär en stor belastning på lederna och senorna. Varje gång foten slår i underlaget uppkommer stötvis belastning på 4-5 gånger kroppsvikten. Att gå ger mycket mindre stötvis belastning på lederna.

Här på min blogg har jag tidigare lagt ut program för att komma igång med löpning – 2 km och 10 km. Gå in och titta på programmen för 2 km. Där börjar man gå i olika tempo och olika länge. Det här är toppen för din pappa. Kombinera de här intervallpromenaderna med längre promenader som förbränner många kalorier per runda. Gå i alla fall 4-5 månader innan han börjar lufsa. Och det är viktigt att han får ned vikten innan han börjar springa..

Bra skor är en förutsättning för att hjälpa lederna.

Andra bra konditionsformer är cykling, simning, vattengympa, längdskidor på vintern, stavgång. Alla dessa gör att pulsen ökar och förbränningen stiger. Samtidigt är belastningen på lederna låg. En motionscykel hemma är en bra investering – bara man ser till att verkligen använda den!

Så vänta med löpningen säger jag. Men börja promenera och motionera. Och se över maten. Här på MåBra kan han få många bra tips från ViktVäktarna på god och sund mat som hjälper till att hålla vikten. Den maten kan han ta med i matlåda, eller äta hemma på frukost och middag.

Lycka till

Katarina

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar