Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Svårt springa pga vaderna

19 augusti 2012

Hej Katarina
Jag har försökt komma igång med löpning. Har tagit det superlungt med löpning och gång blandat. Rundan är bara 3km. Har nu hållt på i 5v. Kan fortfarande inte springa 3km pga smärtan i skenbenen och vristen, Har nya löpskor utprovade på löplabbet. När jag slutar springa och går släpper smärtan. Smärtan är intensiv och känns som man stryper blodflödet. Vad gör jag för fel??
MVH Jane

Annons

Hej Jane!
Jag tycker att du ska beställa tid till en idrottsläkare eller sjukgymnast som är inriktad på idrott – typ en idrottsskadeklinik.

Det är i princip omöjligt för mig att säga vad dina besvär orsakas av eller vad du bäst ska göra. Men det du skriver om så låter det som att det kan råda obalans i underbenens muskulatur. I underbenen ligger alla muskler ordnade i ”fack” som kallas compartment. I ett sådant compartment kan det bli trångt. När man då börjar träna och röra på sig och musklerna fylls med blod (vilket de ska) så att de förtjockas så blir det ännu trängre inuti ”facket”. Det ger en känsla av tryck och att blodet inte kommer fram. Det kan vara något sådan som du upplever. Vad detta beror på har många orsaker, därförä är det bäst du kontaktar en kunnig person som kan undersöka dig.
Tänk på att jag nu inte har ställt någon diagnos på dig utan bara diskuterar fritt utifrån den begränsade mängd information som jag har. Jag kan vara helt fel ute 🙂 Därför bör du låta någon undersöka dig. Då får du även rätt hjälp.

Under tiden kan du fortsätta träna som du gör: växla jogg och gång. Det är dock ingen idé för dig att pressa dig och försöka löpa längre när vaderna skriker. Avbryt då och gå istället. Se hur du kan förlänga rundorna utan att öka obehaget eller smärtan.

Prova även att stavgå som variation. Stavarna ger extra effekt till promenaden. Använder du dessutom BungyPump stavar får du ännu mer effekt. Alternativt kan det vara idé att testa cykling så länge eller simning. Det avlastar vaden (vanligen) så du inte får så ont. Men ibland ger även dessa aktiviteter en känsla av högt tryck i vaderna.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar