Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Svettas mindre?

19 september 2012

Hej jag har ett problem, jag svettas extremt mycket när jag tränar (tycker jag). Som exempel: här om dan hade jag basketträning men det hade blivit missförstånd så vi kunde bara hålla på i en timme så efteråt skulle fysa lite. Coachen säger att vi ska göra plankan men redan efter några sekunder glider mina armar i väg på golvet av min egen svett! Jag klara normalt av att göra plankan men jag måste ha sett ut som bambi på hal is där jag gled i min egen svett. FINNS DET NÅT MAN KAN GÖRA FÖR ATT SVETTAS MINDRE (över hela kroppen)??? Jag är 13 år.

Annons

Hej!
Det där med svett är något man mest  bara får gilla läget med. En del svettas mycket, andra mindre.

Anledningen till att vi svettas är att när du tränar så bildas det en massa överskottsvärme samtidigt som musklerna arbetar. Den här värmen måste vi bli av med och det sker på olika sätt i kroppen – ett sätt är att svettas.

För att bli av med värmen leds blodet på sin väg tillbaka till hjärtat i de ytligaste blodkärlen som går under huden. Huden blir röd och vi svettas. (vi har även ett djupt system med blodkärl som används när det är kallt ute och vi sparar på värmen – då blir huden blek). Samtidigt som blodet passerar tillbaka till hjärtat blir vi av med en hel del värme via huden. Värmen stimulerar svettkörtlar att bli aktiva så att vi även den vägen blir av med mer värme.

Att svettas lätt är att på ett effektivt sätt bli av med överskottsvärme. Det är din kropp som är effektiv helt enkelt. Men visst kan det vara jobbigt emellanåt. Själv har jag också jättelätt för att svettas – det formligen rinner om mig ibland när jag tränar. Samtidigt finns inget att göra. Förutom att fylla på med vatten – och de gånger du tränar länge i varmt klimat behöver du även lite salter i vattnet.

I bland här man det felaktiga att man kan jämföra vem som är mest vältränad genom att jämföra hur mycket man svettas. Och det märkliga är att de flesta då tror att den som är vältränad svettas mindre. Men det här stämmer alltså inte. Hur mycket man svettas är helt individuellt. Däremot blir din kropp bättre på att svettas för att reglera värmen om du tränar mycket.

Så klappa om din kropp i stället och tänk på att den är effektiv och jobbar bra. Och strunta i hur lite de andra svettas.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar