Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Ta det som det kommer

9 februari 2014

Jag får ofta frågan hur man ska göra med maten innan träningspass. Och hur man gör om man inte hinner äta enligt konstens alla regler inför träningen. Ska man skippa träningen och äta i stället? Eller träna ändå – fast prestationen blir lidande.

Annons

 

Självklart får man se det från person till person. Faller man alltför ofta i fällan att man har ätit för dåligt eller inget alls så man inte orkar träna ordentligt, så behöver man se över maten och sin planering. Men blir det en miss ibland får man göra sitt bästa.

 

Själv tänker jag att jag inte kommer att ställa upp i något OS eller SM. Jag tränar för helt andra saker, och på en helt annan nivå. I bland kan det bli så hysteriskt att man slaviskt måste följa alla rekommendationer som finns. I stället för att motionera blir det inget alls eftersom man inte hunnit äta precis i rätt tider.

Jag pratade med en ultralöpare en gång som sa att han tog med sig barnens mackor och åt under tiden han sprang. Det var inte så noggrant. Det var så befriande skönt att höra.

 

Så ta det lite mer som det kommer. Om du inte haft möjlighet att äta bra innan träningen, så ställ in dig på att passet blir tyngre. Samtidigt kan man se att det som bra träning på att motionera utan energi – framför allt om du ska ställa upp i något lopp.

Eller ät något och anpassa motionen efter det.

I bland under åren med bebisar hemma så åt jag lunch och sen 45 minuter senare fanns utrymme för motion. Jag valde då att motionera ändå, men tog det lugnare. Lägre tempo och anpassa efter omständigheterna. Men jag tyckte det var bättre att göra något än inget.

 

Självklart ska du försöka se över hur du äter och planerar dina dagar, så du får till det i förlängningen.

Äter du sämre innan träningen, se då till att äta desto bättre efter. Att slarva med näring kan i förlängningen ge sämre resultat och skador som följd.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar