Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Ta hand om känningar direkt

24 april 2014

Har du lite ont i ett knä, ont i ryggen, problem med en axel? Ta i tu med det direkt! Det blir vanligen inte bättre av att man går och drar på det en längre tid.

På min träningsmottagning, som jag har på Access Rehab, träffar jag många personer som har lite småbesvär (eller större problem) varje vecka. Allt från mammamagar, till elitidrottare till nyblivna motionärer. Jag rörelsetestar, ser vilka muskler som överkompenserar, vilka som inte gör sitt jobb och försöker hitta en väg för att bygga upp en stark och balanserad kropp.

Annons

Många kommer till mig som har dragit på en ett smärtande knä i flera månader. Man har provat att vila, så har man sprungit igen, fått ont, vilat lite till… och fortsatt så flera veckor. Fast vissa skippar det där med vila helt utan kör bara på och hoppas att smärtan försvinner av sig självt. Lite som strutsen – huvudet i sanden.

Men har du ont någonstans så är det vanligen bättre att ta tag i det på en gång. Gå inte och dra på ett besvär flera veckor. Visst kan man testa någon dag, men om det är ett knä som gör ont och svullnar, en fot eller en rygg, så behöver man ofta göra något annat än bara vila för att bli stark igen och komma förbi smärtan. Att bara vila lär ju inte heller kroppen något nytt – så även om smärtan skulle försvinna så är det vanligen temporärt – eftersom du går tillbaka och lever och tränar precis som innan. Du behöver alltså förändra något för att få ett nytt resultat!

Att jag skriver det här just nu beror till en viss del av att jag själv har börjat känna av ett knä nu när jag börjat backträna mer inför Åre. Det knäet har jag dragit sönder  i 20-års åldern när jag var ung, dum och odödlig och åkte skidor :). Nu får jag sota för mina dumheter…

 

Så jag har tagit löparvila på inrådan av Rubin McRae. Jag går på behandling hos superduktiga David Felhändler – som också finns på Access Rehab. Och jag rehabtränar själv med övningar för mitt knä – kring höfter, bål och baksida lår.

 

20140423-150940.jpg
David Felhändler, foto från www.accessrehab.se

Så ta tag i problemet innan det blir för stort. Då kanske det räcker med att ändra lite i träningen. Men GÖR något även åt orsaken till besvären. Att bara få bort det onda är som (såsom någon klok sa) att ge novalucol till någon som har en kniv i magen. Man lindrar besvären ett tag men gör inget åt orsaken.
Boka tid hos någon kunnig som du litar på, så du får hjälp med vad du kan göra för att både få bort det onda OCH för att inte få ont igen.

IMG_0953

Foto från träning för två år sedan.

 

Själv räknar jag med att åter vara i Hammarbybacken till helgen. Då med bildäck på släp bakom mig – tungt uppför och så tar jag det lugnare nedför.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar