Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Tantvarning på tupplur? Men en riktig hälsoboost.

15 februari 2015

Finns det något skönare än att på helgen lägga sig en stund på eftermiddagen och ta en tupplur? Jag älskar det.

Men jag vet när jag var liten och föräldrarna gjorde det så tyckte jag de var så tråååååkiga. Är det tantvarning på tupplur?

Annons

I dag har jag haft en superskön dag med lite sovmorgon så länge som kroppen kunde ligga kvar, skön och god frukost med barnen, en massa tvättande inför sportlovet som kommer snart, en skön löptur i ett strålande soligt Stockholm, promenad med barnen som avslutades med fika på en sten i skogen medan vi lapade sol. Och så tuppluren. Mmmmm.

Man Sleeping In

Vår svenska sömnforskare Torbjörn Åkerstedt finns citerad på många håll där han ger tuppluren tummen upp. En tupplur på 20 minuter brukar vara lagom – vilket innebär att man ligger i sänger i cirka 30 minuter. I dag blev min tupplur 15 minuter lång.
Det antas även att tuppluren på 15-20 minuter motsvarar de två sista timmarnas sömn på natten. I genomsnitt klarar sig en vuxen person med cirka 7 timmars sömn, men om sömnen kortas ned under sex timmar märks en del effekter på hälsan. Och vid fem timmars sömn sänks kapaciteter som minne, tankeförmåga och uppmärksamhet kraftigt. Även flera hormonella system påverkas på sikt, stresshormonet kortisol ökar i mängd och förmånga att reglera blodsocker och insulin försämras. Kroppen blir även mer mottaglig för infektioner.

En tupplur på 15-20 minuter på eftermiddagen antas kunna reparera sömnbristen som uppstår för den som sover 5-6 timmar per natt.

Så även om det är tantvarning på tuppluren så gör den gott i kroppen. Rena hälsokuren. Och det är ju som sagt balansen mellan aktivitet och vila som är viktig. Båda behövs för att vi ska må bra.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar