Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Tappar gnistan när resultaten uteblir

11 april 2011

Jag är 45 år och kämpar med en övervikt på ca 25 kg, är en typisk jo-jo-bantare. Lyckades gå ner 20 av de här kilona för ett par år sedan men nu är de på igen. Förra gången gick jag ner allt med hjälp av promenader och omläggning av kosten (inget socker, mer grönsaker och protein, begränsning av kolhydrater), så jag tänkte att jag gör likadant igen. Men under tre månader har jag bara gått ner ca hälften (6 kg) av vad jag gjorde förra gången och då tappar jag gnistan. Hur kan det skilja så?
Min undran är nu, hur ska jag träna för att optimera min viktnedgång om jag tränar 3 ggr/v? Skaffade ett Friskis&Svettis-kort och har gått på bandet där 2-3 ggr/v i 40-60 minuter per gång och har då varierat tempot under tiden. Känner mig så osäker på hur jag ska träna och kände att gå kan jag i alla fall göra! Tycker det känns genant att gå på gymet bland alla vältränade människor när man är så otränad själv!

Annons

Hej!
Först vill jag gratulera dig till dina 6 kilo minus! Klappa om dig själv ordentligt för att du har tappat dem. Vilken vinst! Sedan är det en del kvar, det kan jag läsa.

Jag vill även säga att du gör så rätt att du går till ett gym/Friskis&Svettis. Så klart kan alla motionera där. Det är just det som är tanken. Glöm det där att man måste vara vältränad för att komma igång. De flesta som motionerar har någon gång startat och då har de också varit ur form. De gav sig tusan på att lyckas, precis som du, och tog sig steg för steg vidare mot sitt mål.

Jag tycker det låter som ett sunt sätt som du har valt. Sedan hamnar man alltid på en platå – förr eller senare – då resultaten uteblir. Det är just då det gäller att hålla fast vid sin plan. Nedgången kommer att komma tillbaka. Ge inte upp bara!

Ta även hjälp av de kunniga tränarna som finns på F&S. De kan hjälpa dig med ett bra och varierat program. Jag tycker att du även ska börja styrketräna, när du ändå är där. Styrketräningen bygger muskelmassa och ju mer muskler du har på kroppen desto mer fett förbränns dygnet runt, hela tiden. När du börjar styrketräna får du komma ihåg att du så småningom börjar lägga på dig lite muskelmassa, så viktnedgången kanske inte blir lika stor. Däremot ökar din hälsa, för fettet i kroppen kommer att minska samtidigt som musklerna ökar. Det ger positiva effekter i kroppen. OOch du blir fastare.

Så fortsätt som du gör. Och ta hjälp av en tränare. Ge inte upp! Och börja styrketräna. Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar