Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Tillbaka efter rejäl influensa

18 juni 2010

Hej! Jag har varit allvarligt sjuk i svuninfluensa i oktober 09, låg isolerad på infektion i 10 dagar och sen hemma.Har efter detta tappat all ork. Jag är kraftigt överviktig väger 135 kg o är 158 cm kort. Hur ska jag börja ”träna”? Jag orkar knappt gå 100 meter. Snälla hjälp mej, jag är desperat. Mimmi

Annons

Hej!

Oj, du verkar ha varit rejält sjuk! Det låter som om du idag är fullt återställd från sjukdomen och  kan komma igång igen. Det är positivt. Vad skönt! Nu väntar en tid av träning och återställning för att återfå styrka i kroppen och orka med dagliga aktiviteter igen.

Som du säger du har du tappat all ork och orkar bara gå korta sträckor nu. Det du bör göra är att just gå så mycket du kan inomhus eller i din nära omgivning. Ta många många korta små promenader under dagen. Om du idag kan gå maximalt 100 meter utan att krokna så börja du med den sträckan. Och upprepar den 10 gånger om dagen minst. Gå runt inomhus mellan dina möbler. Eller som sagt i din nära omgivning.

42-15641466

Investera i en stegräknare och mät hur många steg du idag kommer upp i. För att gå 100 meter tar du runt 170 steg. Så sikta på att varje dag gå minst 1 700 steg. Gå inte och lägg dig innan du har nått upp till det stegantal du bestämmer dig för.  Öka därefter antalet steg med 10% per vecka. Du kommer att behöva ta i mer än du gör idag och du kommer att känna dig lite tröttare i starten. Det är helt normalt. Du måste belasta kroppen för att bli starkare och öka kapaciteten.

Om du känner dig det minska osäker på om du kan motionera eller inte bör du först få klartecken av din läkare. Ett annat tips är att ta hjälp av en sjukgymnast som skriver ett program just till dig. Och få hjälp av en dietist med maten. Sjukvården har många bra knutna till sig. Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar