Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Tillskott – kan man lita på dem?

3 maj 2014

Det verkar vara en ständigt fråga, det här med tillskott – om man behöver dem och vad det egentligen är i dem. Vissa personer ställer sig frågande till tillskott överhuvudtaget och hänvisar till studien som visar att många tillskott innehåller steroider. Jag har skrivit om den studien tidigare här på bloggen. Men risken att hitta sterioder i svenska preparat är försvinnande liten.
Kvällspressen har på senare tid haft några artiklar om detta där man skriver att man inte kan veta vad kosttillskotten innehåller. Här kan du läsa ett av dem.

Annons

”Var aktsam med direktimporterade produkter” säger Livsmedelsverket.  Riksidrottsförbundet går snäppet längre och anser att alla kosttillskott är dåliga och påstår att ”alla som säljer tillskott tillsätter egna saker”. Det finns de som menar att de enda tillskott man som konsument kan lita på är de som säljs via apoteket.

Det här har gjort att jag har fått en del frågor sedan jag skrev att jag väljer att komplettera min kost med tillskott. Jag får frågan om hur jag vågar äta kosttillskott – jag vet ju inte vad de innehåller.

Men jag har valt tillskott från Helhetshälsa. Det är ett svenskt företag som har god kontroll på innehållet och som skriver ut allt som är i produkten i innehållsförteckningen, även sådant som inte behöver deklareras, som hjälpämnen. De tillsätter inga smörjmedel vid kapseltillverkningen och råvarorna analyseras så att de inte innehåller något annat än det de ska.

Helhetshälsa ingår i branschföreningen Svensk Egenvård, som samlar 75 % av leverantörerna av natur- och växtbaserade läkemedel, kosttillskott, sportnutrition, viktminskning och andra livsmedel för särskilda näringsändamål på den svenska marknaden. Alla våra medlemmar förbinder sig att följa de riktlinjer som finns, både etiska och regulatoriska.

För att citera Svensk egenvård: ”När Riksidrottförbundet hävdar att tillverkare av kosttillskott tillsätter egna saker utanför innehållsförteckningen går de för långt. Det stämmer helt enkelt inte. Ett företag som satsar pengar och prestige på att tillverka och sälja enligt så säkra rutiner som möjligt håller sig till vad som är etiskt försvarbart. Svensk Egenvårds medlemmar har ett stort engagemang i sina kunders välbefinnande, att påstå något annat är fel.” Läs hela Svensk Egenvårds artikel och svar här.

Jag tror faktiskt att det finns bra kontroll på de svenska produkterna. Däremot kan det nog som sagt finnas tveksamheter i vissa importerade varor. Så jag känner mig lugn och trygg med mitt val.

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar