Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Torr och varm

11 januari 2013

På min löptur hem idag från min klinik (där jag gör rörelseanalyser och testar hur musklerna i kroppen fungerar) så slog det mig igen hur viktigt det är med bra underställ. Jag har skrivit det tidigare i inlägg här på min blogg, som i det här inlägget just när första snön kom.

Annons

I dag är det någon minusgrad här i Stockholm, det snöar lite och blåser rätt ordentligt emellanåt. På väg hem från Access Rehab, som ligger vid Norrtull, sprang jag via Odenplan, över till Kungsholmen (blåsig bro!), längs Norrmälarstrand (snålblåst), över Västerbron (japp, blåst här med) och Liljeholmsbron (blåst, blåst, blåst) för att springa via Årsta hem till Enskede. Jag blev varm så klart och svettig. Men med bra underställ och underkläder så håller man sig varm och torr ändå.

Långkalsonger - Svart

Praktiska underställ som här från Icebreaker

Underkläder i bomull blir däremot som blöta trasor mot huden – och det gäller även trosor. Och har du ett dåligt fungerande underställ så fastnar lätt svetten på huden vid exempelvis svanken med kalla muskler som följd. Iskalla trosor och iskall rumpa är nog faktiskt det som är minst skönt när man springer. När man riktigt känner hur bakdelen är ISKALL. Så på med ordentliga trosor i funktionellt material eller i ull. Sen gärna någon mameluck-variant utanpå. Eller att par större kortbyxor utanpå tightsen. Fast visst är kalla fötter också oskönt. Liksom kalla händer. Eller kallt, blött huvud! Eller… Ja, ja, att vara kall är hur som helst inget skönt alls. Inte heller om baken.

Du vet väl att underställ vanligen inte ska tvättas med sköljmedel efteråt? Sköljmedlet försämrar ofta möjligheten att transportera bort fukt.

Vilka kläder ska man ha? Ja, många större märken har bra produkter, som Nike, Salomon, Adidas. Dessutom finns det många mindre märken som också funkar utmärkt och som är lite mer nischade. Vill du få en bra överblick så kan du gå in på en sida som jag har hittat: Zalando. Här finns en massa märken samlade som man kan bläddra mellan och kolla vad man gillar. Perfekt!

Som kvinna med midja och bredare höfter kan jag verkligen rekommendera att du väljer någon modell som är sydd just på detta sätt. Då får du maximal passform. Samtidigt undviker du att tröjan glider upp i midjan så att den sitter som en upprullad korv vid naveln. Japp, jag har upplevt det själv eftersom jag har den kroppsformen.

När jag sprang hem idag hade jag ett par bra sporttrosor i funktionellt material. Sen ett par långbenta kompressionstights och utanpå det ett par lite fleecefodrade tights som är vindtäta på viktiga delar. På överkroppen en bra behå, en långärmad funktionströja, en tunn fleecetröja och så en vindtät jacka på det. Självklart vantar och mössa. Men idag hade jag önskat att jag valt en vindtät mössa för det blåste lite för mycket rakt igenom min vanliga bomullsmössa i dag.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar