Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Träna hemma varje dag?

31 juli 2011

Hej Katarina!
Jag har en fråga om att träna hemma, kan man träna varje dag i 30 minuter?  Jag tränar mest rygg, mage och axlar: jag har ett maghjul, ett par hantlar som väger 7 kilo. Och så gummiband. Tack på förhand.

Annons

Hej!
Tack för din fråga!

Om du tränar 30 minuter varje gång så kan du träna varje dag, om du vill. Det viktiga är att du växlar mellan olika övningar de olika dagarna. Och att du inte belastar samma muskler varje dag. Man brukar säga att musklerna behöver ungefär 48 timmar på sig för att återhämta sig efter ett styrketräningspass. Det här gäller när man tränar så man blir ordentligt trött i musklerna.

Växla exempelvis mellan att träna överkroppen en dag och underkroppen en dag. Magen och ryggen kan du träna varje dag, framför allt om du väljer övningar där du mest använder den egna kroppen som belastning och främst jobbar uthålligt, det vill säga under längre tid med varje övning.

Ett maghjul är bra och skoj. Tänk på att vända rörelsen innan du kommer för långt ut – så du inte får känningar i ryggen. Med hantlarna kan du träna ben och säte bra, liksom rygg, axlar och bröst. Om du är stark kan du även använda hantlarna till armträningen. Med gummibandet kan du utföra en massa bra övningar, framför allt om bandet är lite medelhårt så du kan variera motståndet beroende på hur nära fästet du står.

Det viktiga är också att du gillar träningen. Att träna varje dag funkar fint, bara du har motivation till det. Växla annars med att konditionsträna varannandag – som att jogga, cykla, simma eller promenera raskt. Denna dag kan du även träna magen och ryggen med några övningar, om du vill det.

Stort lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar