Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Träna hungrig för mer förbränning?

4 januari 2011

Jag har hört att man ska träna på tom mage för att öka fettförbränning, det vill jag så här efter jul. Men jag orkar inte träna. Har ingen kraft, ingen ork. Hur ska jag göra? /Malin

Hej Malin!
Vad härligt att du tränar.

Annons

Att träna på tom mage gör på lång sikt att kroppen ställer in sig på något högre fettförbränning, det stämmer. Men som du säger så innebär den typen av träning att du tränar utan energi, och träningen känns tyngre än vanligt. OM man väljer att träna på tom mage – det vill säga att mer än 4 timmar har gått sedan senaste måltiden – så är det bättre att sikta på lågintensiv träning, som promenad eller långsam jogging. Att försöka springa tuffare eller träna ett intensivt gympa eller cirkelpass är i princip omöjligt eftersom kroppen har svårare att bilda energi för träningen.

Min rekommenadation för dig som motionär är att äta en bra måltid och sedan låta det gå 2 timmar tills du tränar. Då har du energi till din träning så du orkar ta i. Samtidigt har mycket snabb energi redan lagrats in i cellerna så fettförbrännningen stimuleras.

Att träna utan energi, då du känner dig trött, innebär att du tränar på lägre intensitet under passet. Det innebär att du förbrukar FÄRRE kalorier totalt sett under den halvtimme eller timme som du tränar. Du förlorar alltså mindre i vikt. Trots att något fler av kalorierna kommer från fett. Så för mer effektiv viktkontroll är det bättre att träna på en högre nivå och förbruka mer kalorier.

Mitt tips är att du tränar när du känner dig som mest energifylld. Då blir träningen roligast och du känner dig stark och kraftfull. Samtidigt kan du ta i bra. Ät 2 timmar innan och fyll sedan på med någon form av mat efter passet, inom 90 minuter.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar