Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Träna inte för sällan!

16 november 2012

När du ska starta med en ny motionsform eller om du ska komma tillbaka efter en förkylning t ex eller något annat avbrott från träningen så är det viktigt att inte träna för lite. Jag pratar nu om när du väl är frisk och träningen går bra igen. Så klart är det inte bra med för mycket heller.

Annons

Men om man exempelvis vill börja springa så känns det tungt de första gångerna. Det är bara att räkna med. Rörelsen är ovan och kroppen inte så koordinerad och samspelt. Att då bara löpträna en gång i veckan innebär att kroppen inte hinner lära sig tillräckligt. Och kommer inte ihåg. Så resultatet blir att det känns tungt och jobbigt varje gång. Under en lång tid.

Men för att kunna springa varannan eller var tredje dag gäller det att passen inte är för långa och för tuffa. Du måste ju hinna återhämta dig innan det är dags för nästa gång.

Så spring lite kortare sträckor men lite oftare. Det vinner du på. Det samma gäller alla former av träning där man ska lära sig nya rörelsemönster.

Själv kom min härliga löpkänsla tillbaka igen efter min period av förkylning nu i veckan, vid det tredje passet. För att få till känslan håller jag ned längden på passen och hur hårt jag springer – det handlar mest om att ta sig runt. Och jag springer varannan dag. Nu kom känslan vid tredje passet, vilket är grymt skönt. Men då har jag också sprungit och löptränat mest hela mitt liv sedan tonåren.

Om du är ovan vid löpning får du ge kroppen en något längre tid att vänja sig.

Lycka till!

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar