Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Läsarfråga: Tränar över min maxpuls!

24 februari 2010

Hej!
Jag är 74 år och har en beräknad maxpuls på 152 slag/minut ( 226 minus 74 år = 152 ) På spinningpass  slår mitt hjärta ibland 175 slag/min. Det är väl omöjligt att träna över sin maxpuls? Tränar jag för hårt?

Annons

Hej!
Härligt att du gillar spinning och att du följer din träning med pulsklocka. Det går inte att träna över sin maxpuls. Maxpulsen är hur snabbt hjärtat överhuvudtaget kan slå. Den beräknade maxpulsen kan skilja sig mycket – upp till 20 slag uppåt eller nedåt, beroende på arv, livsstil, hur du har tränat under ditt liv med mera. Du kan alltså ha en maxpuls på upp till 172 slag per minut utan att det är märkligt. Därutöver kan maxpulsen också växla.

j0438743

För att ta redapå din exakta maxpuls behöver du göra ett maxtest på just cykel. De flesta träningsanläggningar kan hjälpa dig med detta. Även om du inte vill ta ut dig maximalt kan du göra ett lättare test (submax) som ger bra fingervisning.

Så länge som du mår bra när du tränar brukar det inte vara någon fara. Under passet bör du träna så det känns ansträngande, ibland lätt ansträngande och eventuellt någon gång rejält ansträngande – men det sista gäller endast som du är van att träna och du är fullt frisk. 
  
Frågan är alltså hur träningen känns. Du får ingen direkt bättre kondition av att känna dig rejält ansträngd under större delen av passet. Du kan då sänka nivån lite till ansträngande.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar