Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Träning för att gå ned i vikt

20 februari 2012

Hej! Jag väger för tillfället 61 kg och vill gå ner till 53, vilken typ av träning är mest effektiv för mig?

Hej!

Tack för din fråga. Jag måste säga direkt att det för mig är jättesvårt att säga hur du ska gå ned till 53 kg.

Annons

Jag vet inte hur lång du är eller hur din kropp ser ut. Inte heller hur du rör dig idag eller hur du äter.

Generellt gäller det att öka på förbränningen i kroppen för att gå ned i vikt. Det gäller att förbruka fler kalorier än du äter och dricker för att hamna på ett energiunderskott och därigenom gå ned. Här är konditionsträning perfekt, som att jogga, gå raskt, simma, cykla, åka längdskidor, viss form av dans, gympa, step up… allt där pulsen ökar och andningen fördjupas så det känns något ansträngande eller mer. Då fröbrukas många kalorier per minut och du skapar lättare ett underskott.

Samtidigt gäller det att tänka på hormonerna i kroppen. Att vara mycket stressad och pressad gör att kortisolproduktionen i kroppen ökar. Det är ett stresshormon. Och att då träna hård konditionsträning kan ytterligare höja korisolet. Det kan försämra din form och göra dig sjuk. Så här är muskelträning mer att föredra, eller mer yogainspirerad träning.

Samtidigt är det så klart viktigt vad du äter för att hålla koll på vikten.

Jag tycker också att du bör tänka på vad din kropp består av mer än endast hur många kilo du väger. Muskler väger mer än fett. Samtidigt ger muskler en fast kropp. Och det är musklerna som höjer din ämnesomsättning i kroppen så du lättare håller en bra form. Du kan äta mer och samtidigt behålla vikten.

Jag menar, vem vill vara smal och fet? Det handlar om att vara i god form, ha muskler och att därefter ha en sund fettprocent i kroppen. Inte bara hur många kilo vågen visar.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar