Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Motion som lyckopiller

1 mars 2012

Att regelbunden motion har fin effekt på hälsan, det vet vi nog alla. Nu senste veckorna har det funnits en artikelserie i Svenska Dagbladet, på deras Insidan som handlar om just motion mot lindrig depression.

Annons

Här skriver flera forskare att motion kan exempelvis löpning kan vara ett alternativ till antidepressiv medicin. Motionen ökar kommunikationen mellan nervcellerna vilket leder till en förbättring av depression. Motionen aktiverar även belöningssystemet. Troligen är det därför många upplever en kick av att träna.

Man antar att depression just kan bero på problem med kommunikationen mellan nervceller. Deprimerade personer verkar ha ett mindre hippocampus – ett område i hjärnan som har betydelse för inlärning och minne. Vid långvarig stress och mycket stresshormoner i omlopp verkar det som att nervceller i hippocampus kan dö. Motion stimulerar till nybildning av nervceller och till att de kommunicerar med varandra bättre.


Läs mer i artiklarna på SvDs hemsida här

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar