Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Träning, ortorexi och balans i livet

7 november 2013

Jag skrev ju i mitt blogginlägg igår om min kommande träningsplanering. Jag har som sagt inte tränat på detta sätt sedan slutet av 80-talet. Jösses, nu lät jag gammal :)! Nåja. Jag har ju haft en del stök med mitt hjärta under året som har gått, som ni har kunnat följa här på bloggen. Stöket var främst i form av extraslag. Under våren och sommaren har jag medvetet tittat på min planering av mitt liv, mina jobb, min träning. Och jag har tagit det lugnare och vilat. Och hunnit landa efter den händelserika våren där bland annat min mamma blev dålig och slutligen gick bort. En stor och tung förlust för mig och mina barn, som givetvis tog mycket tankar och kraft i anspråk. Vilket gav stresspåverkan i min kropp.

Annons

Efter sommaren är extraslagen i princip borta. Och vid mätningen med EKG apparat under en vecka nu i höst så visar det att  jag har lite extraslag, men inget onormalt. Skönt!

Jag har en längtan att genomföra ett riktigt officiellt marathon (förra gången var det ”bara” 40 km). Och jag vill mycket gärna göra ett Åre till.

Jag har fått reaktioner på mitt inlägg om jag också lider av ortorexi och störd träningssyn. Att jag skriver ”också” beror på att min kollega Anna Lissjanis i dagarna har lagt in sig på en klinik för att se över sin tränings- och ätstörning. Starkt av Anna att ta tag i detta. Och starkt att öppet gå ut med det.

Jag är tacksam över frågorna som kommer. Det gör att jag stannar upp och funderar ett varv till. Men, nej jag ser mig inte fången i träning och mat – det är inget som upptar större delen av mina tankar under dagen.
Jag ser marathon som en ”uppvärmning”, ett skoj lopp. Jag har ingen prestation på mig att genomföra på en viss tid – även om det vore skoj att gå under 4 timmar. Men om jag blir skadad eller något annat händer så är det inte hela världen om jag inte kan köra maran.

Åre Extreme är mitt huvudlopp nästa år, så den vill jag gärna köra. Men samma där: händer något så det inte går, så är det inte hela världen. Och händer något i min privata sfär som gör att jag inte kan träna ordentligt så skippar jag också att köra. Jag hade anmält mig till årets upplaga av Åre Extreme, men eftersom jag inte visste hur mitt hjärta mådde så valde jag att avstå. Det gav mig inget dåligt samvete eller något annat heller. Det var bara inte läge att genomföra loppet i år. Men kanske nästa. Eller nästa…

CykelVasan är en rolig avslutning. Jag ser mig inte ens som en cyklist, så för mig är det att ta mig runt banan – och hoppas på att jag slipper punkor… :).

Det finns ett bra test för den som är orolig för sina mat- eller träningsvanor – om man ligger i riskzonen att utveckla ortorexi. Du hittar det här.
Definitionen av ortorexi är: en fixering vid en ”hälsosam” livsstil, präglad av tex överdriven träning och nyttigt ätande. Ortorexi har likheter med och överlappar till viss del med ätstörningarna, framför allt Anorexia nervosa, men är mera att betrakta som ett överdrivet uttryck för rådande samhälleliga trender och värderingar. En ortorektikers mål är att vara den ultimata hälsosamma människan.

(hmmm, ultimata hälsosamma människan som mål… nääää – det passar verkligen inte in på mig. Jag vill leva ett gott liv där jag har balans i mig själv, mår bra, umgås med mina nära och kära, motionerar och äter bra)

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar