Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Träningsuppehåll

25 april 2011

Hej!
 
Jag måste ha ett träningsuppehåll på ca 3 månader pga en operation. Tränar annars ca 4-5 gr i veckan mest kondition men även styrka. Hur lång tid tar det att få tillbaka konditionen och styrkan som man förlorat under denna paus? Förlorar jag den snygga fastheten? Är rädd att öka i vikt och bli flabbig. Tacksam för svar . MVH Sofia

Annons

Hej!
Hur snabbt du tappar i kondition och styrka beror främst på om du kan träna något alls efter operationen eller om du blir helt stillaliggande.

Opererar du exempelvis ett knä eller en arm så kan du vanligen hålla igång relativt bra även efter operationen. Här är smärtan som avgör, och vad läkarna säger. Vanligen kan du exempelvis cykla med det friska benet (eller båda benen om du opererat armen), styrketräna, vattenträna beroende på operation och läkning. Det finns med andra ord ofta många möjligheter att fortsätta träna även efter operationen. Det gäller bara att tänka till och modifiera träningen så den fungerar.

Om du blir helt stillaliggande förlorar du en hel del kondition och styrka. Den som är riktigt vältränad förlorar relativt sett mycket kapacitet i början av inaktiviteten men sedan avstannar försämringen. Den som är medeltränad tappar mer i en jämn takt. Men även om den som är vältränad tappar mycket i början så behåller den vältränade vanligen bättre kapacitet än den medeltränade även i slutet. Den vältränade har helt enkelt större förråd att ta av.

När det gäller att komma tillbaka så är den som tränar vanligen högt motiverad att återfå formen och kommer relativt snabbt tillbaka. Det går snabbt att bli bra igen. Att bli superbra (läs elit) tar tid eftersom den sista ökningen i prestation kräver mest träning.

Så tipset är att du fortsätter att röra på dig så mycket som du kan även efter operationen. Allt du gör är positivt för formen. Beroende på operationens omfattning så ger det också hur mycket fasthet i kroppen du tappar.

Men låt kroppen läka. Det handlar om några få månader av ditt liv. Om du stressar fram träning och försummar läkningen kanske operationen är förgäves och måste göras om. Med en ny rehabiliteringstid som följd. Så rör på dig klokt.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar