Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Träningsvärk, återhämtning och helhet

26 april 2013

Den här veckan har jag mer eller mindre gått omkring som i en bubbla. Jag har planerat att träna några gånger men kroppen har inte alls känts mottaglig, så då har jag skippat det. Igår blev det faktiskt det första träningspasset sedan helgen. Och då lite styrka med egenkropp och gummiband här hemma. Känns bra idag. Det känns som om kroppen har börjat återhämta sig lite mer igen.

Annons

Det lustiga med den här veckan är att jag har gått omkring med jordens träningsvärk i mina ben. Inte så att jag har gjort något speciellt för att få den, utan den har bara legat kvar och inte gett med sig.

I lördags körde jag ett 30 minuter Tabatapass med ledarna på AstraZeneca. Det är övningar som jag har kört om inte hundra gånger så i alla fall mååånga gånger. Och jag får inte träningsvärk normalt av dem. Må så vara att jag stod upp större delen av lördag och söndag, men det ska inte påverka kroppen så här.

Visst är det intressant med återhämtning och hur man mår. Hela livssituationen påverkar återhämtningen i kroppen, liksom hur snabbt man kan träna igen. Min mamma blev mycket sämre i lördags och två dygn senare gick hon bort. Så mycket tankar har varit med henne. Och efter i måndags har min kropp stannat av på något sätt. Träningsvärken som låg i benen har legat kvar ända till i går! Helt otroligt.

När man planerar träning måste man ta hänsyn till hela livssituationen. Det är så ofta som jag får frågan hur ofta man ska träna, hur hårt, vad som är bäst, hur man bäst planerar under året och inför olika event eller lopp. Och så klart finns det generella riktlinjer. Samtidigt gäller det att ta hänsyn till hela livet eftersom allt hänger ihop. Stress och press, dålig sömn, oro, stora förändringar privat.. även det påverkar återhämtningen i kroppen i stort. Så när du har ditt träningsschema, ta hänsyn även till sådana saker om du känner dig trött och orkeslös. För de påverkar i högsta grad.

Nu ska man inte skylla på omgivningen i första hand så klart och göra den till en av sina genomskinliga ursäkter. Men om du vanligen har bra rutin på träningspassen och du upplever att kroppen en period känns tung och trött – i samband med att du vet att du har mycket omkring dig på annat håll – ge dig då möjlighet att ta det lite lugnare och i alla fall köra lite lättare.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar