Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Träningsvärk mått på träningsgrad?

5 november 2011

Jag får nästan aldrig träningsvärk, medan min träningskompis får det ganska ofta. Är jag mer vältränad än henne då? /Kristina

Hej!
Tack för din fråga. Och vad roligt att du tränar regelbundet!

Man kan inte jämföra graden av träningsvärk hos två personer och sedan bedöma vem som är mest vältränad. Hur mycket träningsvärk en person får är mycket individuellt. Trots att personerna är lika vältränade och utför samma typ av träningspass så kan den ena få mer träningsvärk än den andra.

Annons

Mest träningsvärk får man när kroppen belastas på ett nytt och ovant sätt, framför allt om träningen är intensiv direkt. Starta därför alltid försiktigt med nya rörelser och öka träningsmängden successivt.

Det som främst ger upphov till träningsvärk är tung träning där man bromsar upp en vikt, som när man springer i en nedförsbacke eller bromsar en tung vikt som sänks vid styrketräning. Vid denna typ av arbete utsätts musklerna för mycket stora isärdragande krafter.

Andra saker som kan påverka träningsvärken är även uppvärmningen, kosten, allmänna förmågan att återhämta sig.

Prova om du vill att öka vikterna något eller utmana dig mer nya övningar om du tycker att du har stagnerat i din träning. Kom även ihåg att du faktiskt kan ha fullgod effekt av träningen utan träningsvärk.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar