Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

TV4 Nyhetsmorgon

3 september 2014

I morse var jag med i TV4 Nyhetsmorgon igen som gäst till Tilde de Paula och Peter Jihde. Dagens ämne var neck down syndrome eller neck down generation.

Det handlar om att sitta nedåtböjd med huvudet under lång tid som när man spelar eller använder en smartphone eller en surfplatta. Det här är ett växande problem och man tror att effekterna kommer att visa sig fullt ut längre fram. Framför allt är det barn och unga som blir intressant att följa.

Annons

1409 Tv4 neck down kopia

Många barn och unga sitter flera timmar om dagen från unga år framför mobil eller platta och spelar. Hos en 3 åring motsvarar huvudets vikt nästan 18 % av kroppsvikten (mot cirka 6 % av kroppsvikten hos oss vuxna). Att sitta framåtlutad med huvudet och nacken ger stor belastning på kotor, diskar och ligament i nacken. Vissa läkare befarar att detta i förlängningen kan ge förändringar i kotorna hos barn och unga eftersom deras skelett är så formbart.

Nu är det även många barn som använder läsplattor i skolorna för att lära sig läsa och skriva. Ett bra hjälpmedel men då bör man se till att hjälpa barnen till bättre sittande.
Även vuxna kan drabbas av nackproblem vid flera timmars användande.

Enkla tips är:
Håll upp telefonen framför kroppen så du kan ha huvudet och nacken i lite mer neutral position.

Skaffa hållare till surfplattan så att plattan kan stå upp på ett bord framför dig.

Begränsa tiden som man sitter i ett sträck. Upp och rör på dig och låt kroppen och nacken vara i neutral position.

Sen finns det enkla rörelser man kan göra för att stärka de djupa musklerna i nacken. Vissa av de övningarna visar jag i klippet ovan från TV4.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar