Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Upp ur OS-soffan! Det säger även forskarna.

28 juli 2012

Nu börjar OS med mängder av timmar med sport. Det enda ”dumma” är att det är andra som rör på sig. Medan vi själva sitter stilla framför teven. I alla fall om de som är sportintresserade. Eller lyssna på radion och rör dig under tiden!

Annons

Jag blev så glad nu när jag läste DN.se alldeles nyss är en av alla våra framstående forskare i Sverige inom fysisk aktivitet rekommenderar små mikropauser för att öka den egna hälsan. Gå i reklampauserna, var tipset. Perfekt! Så skönt att även forskare rekommenderar det.

Det som forskarna vet idag är att det är muskelhälsan som är viktig, och den påverkas av all rörelse som vi utför. Muskulär inaktivitet är farligt, vet man idag. Vi SKA använda musklerna för att må bra. Och då är det lite och ofta som gäller. Annars ökar risken för diabetes typ 2 och hjärt- och kärlproblem. Och ju större muskler som arbetar desto bättre. Så benens och sätetsmuskler är högsta poäng. Som när du går en sväng, om så bara till toaletten.

Vid studier tror forskare att de har hittat  signalsubstanser från kroppens fettväv och från skelettmusklerna som man vet påverkar ämnesomsättning och inflammatoriska processer i framför allt blodkärlen. I dag vet vi att inflammatoriska processer i kroppen är vanliga vid många olika sjukdomar som har med smärta i kroppen att göra.

Så upp och rör dig i pauserna. Eller ännu hellre: motionera och rör på dig själv hela dagarna och läs sedan uppdateringarna. Eller leta upp vilka event/tävlingar du VERKLIGEN vill se och prioritera dem. Resten kan du kanske följa via sammandrag.

Sätt upp ditt eget OS för dig själv. Var extra aktiv om dagarna fram till OS avslutas. Då vinner även du medalj. I hälsa.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar