Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Ändra tallriksmodellen!

12 april 2013

Svenska Dagbladet skriver i dag att till och med skaparen av tallriksmodellen dömer ut den. Anledningen är – precis som det ju faktiskt förhåller sig – att vi inte alls behöver så mycket  kolhydratstinn mat nu när vi har så stillasittande arbeten. Heja heja! Skönt när även skaparen av ett verktyg vill ändra det och modifiera till det bättre.

Annons

Tallriksmodellen skapades 1976 och innehöll då tre lika stora delar på tallriken: protein, grönsaker och frukt, potatis och pasta.
1989 uppdaterades tallriken (till det sämre) genom att man krympte en av delarna till en femtedel, till förmån för de andra delarna. Nu såg tallriksmodellen ut som bokstaven ”Y”. Den mindre delen skulle innehålla protein medan de två andra delarna skulle öka, framför allt delen med potatis och pasta.


Men allt mer forskning visar ju allt tydligare att det troligen är snabba kolhydrater som driver fetman. Man blir inte fet av fett alltså. Och med dagens stillasittande vardag är det få som behöver kolhydratladda på det sätt som tallriksmodellen á la 1989 rekommenderar. Men det är fortfarande den som marknadsförs!

Jag tycker modellen i sig är fantasisk: enkel att använda, visuell. Men jag ger andra råd:

Behåll modellen med bokstaven ”Y” på tallriken. Lägg ”kolhydrater” (stärkelserika livsmedel i form av fullkorn som fullkornspasta eller fullkornsris) i den lilla rutan (1/5 av tallriken), lägg protein i en av det större delarna och grönsaker, bönor, linser och kikärtor i den sista delen.

Äter du mycket bönor och liknande så fyller du på med extra grönt. Är du vegetarian/vegan så flyttar en del av bönorna till proteindelen tillsammans med andra aminosyrarika livsmedel.

Så behåll gärna tallriksmodellen. Men uppgradera den till 2.0!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar