Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Utbildningsdagar och vetenskap kontra tyckande

19 februari 2014

Två dagar fyllda med prat om hur kroppen fungerar, vad man vet forskningsmässigt, mammamagar, återträning och en massa annat. Så skoj! Min första tvådagarsutbildning ”MammaMage och gravidträning”, är nu klar. 11 stycken naprapater och erfarna tränare har nu praktik framför sig och en redovisningsuppgift att lämna in. Sen är de ”MammaMage certifierade”.

Annons

20140219-234036.jpg

Jag grundar mitt material på vetenskap, så långt som vetenskapen finns. Och det är rätt långt. På modern forskning – eller den forskning som finns. Viss forskning har några år på nacken men anses fortfarande som giltig och man har den som standard.

 

Att basera sin kunskap på vetenskap, OCH på praktisk erfarenhet tycker jag är en självklarhet. Men jag vet att de som inte håller med mig. Personer som tar det som ett hot när de blir ifrågasatta om var kunskapen kommer från. Som ett påhopp. Och ifrågasätter varför de blir ifrågasatta.

20140219-234113.jpg

Men att man frågar var kunskapen kommer från är väl något som är självklart. Och det är väl tecken på en nyfikenhet om att vilja veta mer. Varför ska man lita blint på något bara för att en person säger att det är så? Och en ”kund” som köper en tjänst: utbildning eller tränings- eller kostråd, har väl en självklar rätt att få reda på var rönen kommer från.

 

Forskning kan bevisa allt. Och inget. Jag kan konstruera studier som visar det du vill få fram som resultat. Och vi kan hitta fel i alla forskning. Absolut. Det är inte heller alltid som forskningen hänger med i det som erfarenheten och praktiken visar. Jag menar, det tog ju exempelvis ett tag innan den stora massan ville tro på att jorden faktiskt var rund. Men så småningom brukar forskningen visa ”rätt”.

Samtidigt är studier och vetenskap det som finns som man kan dra några slutsatser av. Att basera kunskap och träning/kostråd på att ”det här funkar för mig, då måste det funka för alla andra också” är farligt, eftersom du mycket väl kan ha dragit fel slutsatser av det du upplevde. Eller så kanske du är ett undantag som bekräftar regeln.

 

Att läsa vetenskap och forskningsrapporter och sammmanställa det experter vet. Att diskutera med kunniga personer, testa själv på en massa personer är det och praktisera, det är det man själv kan göra.

 

Jag förstår att man inte vill ge ut alla sina källor eller underlag som man under många timmar suttit på nätet och grävt fram, liksom på KI. Eller har anlitat experter för att ta fram. Men när någon skriver och säger tvivelaktiga saker – då kommer ju kravet på källor direkt. Dels för att se om det verkligen kan stämma. Och dels för att nyfiket ta reda på om det kommit ”nyheter” som man själv bör läsa mer om för att hänga med.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar