Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Uthållighetsträning minskar risk för inflammation

10 december 2014

Ny forskning från Karolinska Institutet visar hur långvarig uthållighetsträning har positiva effekter på hälsan. Man har sett att långvarig träning orsakar så kallad epigenetiska förändringar i musklerna.

Annons

Epigenetiska förändringar är biokemiska förändringar i arvsmassan som uppkommer genom olika faktorer i miljön. I det här fallet långvarig uthållighetsträning.
Forskarna såg starka samband mellan de här förändringarna som kan kopplas till gener som styr förbättrad ämnesomsättning och inflammation. Man tror att resultatet av dessa studier kan ha stor betydelse för behandling av några av våra vanligaste sjukdomstillstånd – som antas påverkas av inflammatoriska processer – såsom hjärt- kärlsjukdom. Dessutom kan man kanske bättre förebygga fetma och diabetes.

I studien cyklade personer 45 minuter, fyra gånger i veckan under 3 månader. De cyklade endast med ett ben så det andra benet kunde användas som kontroll. Både före och efter studien togs prover.

Så uthållighetsträning har verkligen positiv effekt på hälsan, och kanske ännu mer djupgående än vi anat. Träningen kan till och med ändra arvsmassan, vilket är goda nyheter. Du kan läsa mer om studien här.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar