Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Vad är träningsvärk?

18 mars 2010

Vad är egentligen träningsvärk och är det skadligt att träna då?

Man är inte riktigt säker på vad träningsvärk är. Den teori som hittills har varit gällande beskriver träningsvärk som små sår inuti muskelcellerna och i bindväven som omsluter muskeln, främst i övergången mellan muskel och sena. Senare tids forskning pekar i stället på att träningsvärken kan bero på att muskeln direkt tillväxer. Det som tidigare har tolkats som små skador inuti muskelcellen antas vara en ökad aktivitet för att bygga upp muskelcellen.

Annons

Träningsvärken brukar ofta kännas som mest den andra eller tredje dagen efter passet, och beror på att kroppen som bäst håller på att reparera och förstärka vävnaderna. Oavsett orsak så försvinner träningsvärken spontant därefter.

Under tiden som man har träningsvärk bör man ta det lite lugnare. Däremot behöver man inte lägga sig ned och vila ut träningsvärken. I stället brukar de flesta tycka att det känns bra att röra på sig måttligt och att den ökade cirkulationen kan minska smärtan. Men bestäm gärna före träningspasset hur hårt och hur mycket du ska motionera, för när kroppen blir varm minskar ofta värken och det kan kännas lockande att utföra ett nytt hårt träningspass. Rekommendationen är alltså: rör på dig, men gör det måttligt. En promenad, en simtur eller en lätt joggingrunda känns ofta bra.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar