Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Vad ska du med övningen plankan till?

7 november 2013

Jag skriver även en blogg på mammamage.se där det handlar mycket om just- mammamagar. Där har jag skrivit ett inlägg om övningen plankan, som i dag ses som någon form av universalövning för alla problem i kroppen. Läs mitt inlägg här.

Annons

Det jag främst blir så otroligt trött på är att magplankan anses på något sätt vara Den Bästa Magövningen. Det finns tävlingar i att stå i plankan i antal sekunder och det finns utmaningar man ska följa för att stå i allt från 20 sekunder till flera minuter. TILL VILKEN NYTTA är min stora fråga. Vad tusan ska du med styrkan från plankan till?

katarina_064

Var med i min TÄVLING och vinn priser – hitta situationer där du verkligen har nytta av plankan i vardagen. Läs mer om vad jag efterfrågar i artikeln på mammamage.

 

Så ska ingen köra statisk planka? Det frågan har jag fått många gånger det senate dygnet. Visst kan man köra plankan statiskt – alltså stillastående i en position. Tycker man det är skoj, så varsågod. Men min fråga är varför du gr det. För du tränar inte upp någon styrka som du behöver i vare sig de flesta motionsgrenar eller i vardagen. Tempobåge på cykel – där är plankan bra. Vissa kampsporter, ok. Men annars använder du i princip aldrig dina magmuskler på det sättet.

Och att påstå att magplankan tränar de djupa musklerna bra, det är helt felaktigt. Det är ingen sanning. Om de djupa magmusklerna arbetar eller inte beror på om du har nerv-muskelkontroll på musklerna eller inte. Kan du inte aktivera de djupa magmusklerna innan du börja planka så kommer plankan med största sannolikhet inte att hjälpa dig att hitta de djupa musklerna. Det är en för tung övning för det.

 

I stället gör plankan att du behåller fel aktivering av magmusklerna – att du förlitar dig på de ytliga musklerna. Och de ytliga musklerna har inget att göra med att ge dig en stark rygg så du inte får ont när du går, springer eller står. Till detta behöver du god kontroll och god uthållighet i de djupa musklerna.

 

Fler inlägg i detta ämne följer och fler försök till att förklara att plankan är en helt överdriven övning. På 80-talet hade vi situps, på 90- och 00-talet plankan. Nu är det dags för lite mer smart mag- och ryggträning.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar