Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Vårdagjämning och solförmörkelse

20 mars 2015

Våren är här! Jepp, den är verkligen den. I dag är det vårdagsjämning, det vill säga dag och natt är lika långa. Och nästa helg blir det sommartid!
I dag kan man även se exakt var öst och väst befinner sig eftersom solen i dag går upp rakt i öst och ned rakt väst. Det gör den bara på vårdagjämningen.

Annons

Efter i dag är dagarna längre än nätterna, otroligt skönt! Det innebär att man kan motionera längre tid utomhus på kvällarna utan att känna oro för mörker eller behöva ha pannlampa med sig. Samtidigt brukar man bli piggare när dagarna blir längre och vi får mer ljus på oss.

 

solförmörkelse Wikipedia kopia

Foto lånad från Wikipedia

 

I dag är det även solförmörkelse. På vissa platser i Sverige är den nästan total, medan vi längre söderut får cirka 80-90 % förmörkelse. Men som sagt – molnen tar en del av förmörkelsen.

Lite trist. För om man vill vänta till nästa i princip totala solförmörkelse här i Sverige så får man vänta till 2126. Etthundraelva år. Hmmm. Rätt liten chans man får uppleva den, som mina barn konstaterade i morse.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar