Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Varför straffa barnen varje dag med chokladjulkalender?

26 november 2012

Julen står för dörren och affärerna översållas av julkalendrar. Det är legokalendrar, vanliga kalendrar, tevekalendrar, glitterkalendrar, kalendrar man kan lägga in sin egna små presenter i och så… chokladjulkalendrarna.

Annons


Julkalendern är från webbhallen.com men modellen har utgått.

 

Jamen varför ska man ge sina barn choklad varje morgon/dag innan jul? Dels är ju chokladen ofta av någon billig sort, som inte ens är särskilt god. Och råvarorna som använts är troligen långt ifrån ekologiska och ”rena”. Och dels triggar man sötbehovet varje dag. Ja visst. Jag vet. Det är bara en liten bit varje dag. Men varför ska sötsuget triggas varje dag? Varför ska sockerråttan få sitt?

Och med chokladjulkalender blir belöningen en bit choklad. Myset blir godis. Man bygger in att mysigt är att äta sött. Smaska lite. Varje dag.Men det mysiga är väl att man umgås och är närvarande tillsammans? Så skippa hellre morgontidningen och telefonen (för den som nu har med den vid matbordet) och umgås med dina nära och kära.

Jag vet att jag kan låta gammalmodig, men varför funkar det inte med en vanlig kalender som man öppnar, och som man pratar kring – det som finns i luckorna. Eller gör en egen kalender till barnen med små kloka ord varje dag. Eller små kärleksförklaringar.

Legokalendrarna ger jag inte mycket för heller. Att fylla sina lådor i hemmet med plastskräp som ingen använder efter att de öppnat luckan känns på något vis som höjden av västerländsk konsumtion. Fast i jämförelse med chokladen så är nog lego bättre. Även om chokladen inte skräpar ned lika mycket. I alla fall inte i omgivningen. Men kroppen blir nedskräpad inuti i stället.

Så våga skippa chokladkalendern. Straffa inte barnen varje dag med att ge dem sött och socker. De kommer att få nog av sånt under julhelgerna ändå (vanligen). Belöna dem i stället med närhet.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar