Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Världens bästa maratonlopp

24 juni 2014

Jag fick boken ”Världens bästa maratonlopp” från Karavan förlag, skriven av Hugh Jones & Alexander James.
Jag bad en person, Peter Wiesler, att ge en bra bedöming av boken och en recension. Peter springer själv många marathonlopp varje år och letar aktivt efter nya, udda och speciella lopp runt om i världen. Här är Peters tankar:

Annons

 

20140623-215637-78997178.jpg

”När jag ser titeln ”Världens BÄSTA maratonlopp” blir jag nyfiken. På vilket sätt bästa? Är det de som är mest välorganiserade? De snabbaste? De som ger mest valuta för pengarna?

När jag öppnar boken och ser innehållsförteckningen, ser jag att boken täcker alla världsdelar, från norr till söder och från öster till väster. Inledningen ger en mycket bra och allsidig bild av maratonloppet, allt från hur det började till vad ett maratonlopp kan ge dig som springer det. Den avslutas med ”…och få en glimt av alla magiska platser som löpningen (maratonlöpningen) kan ta dig till.”

Som passionerad maratonlöpare bläddrar jag snabbt vidare och läser om maratonloppet Auckland på Nya Zeeland, ett lopp som startade 1994 och som har 15,000 deltagare. Beskrivningen av loppet ger en bra bild och det finns två faktaruter, dels vad man ska tänka på när man är där, dels praktiska detaljer om loppet inklusive kontaktuppgifter. Allt med typiska bilder för loppet.

Så här kan jag läsa om de stora loppen runt om i världen. De största och mest välkända loppen finns med, Boston, New York, London, Paris, Berlin, Tokyo, Beijing. Listan är lång. Samtidigt varvas med några mindre kända och med något färre deltagare men ändå lopp som man hört talas om, som Great Wall Marathon i Kina, Midnight Sun Marathon i Norge och Loch Ness i Skottland.

 

Dock saknar jag lopp som man aldrig trodde fanns, för de finns. Från Tyskland finns Berlin, Frankfurt och Hamburg med bland loppen men i Tyskland kan man springa i en saltgruva iförd hjälm 700 m under jord (400 deltagare) eller inne i ett högriskfängelse tillsammans med interner (ca 10-15 st, totalt 150 deltagare).

Från Sibirien finns loppet i Omsk med men att springa över frusen Baikalsjö i början av mars är också en upplevelse (40-50 deltagare). Förvisso avslutas boken med maratonloppet på Antarktis och Arktis men jag saknar lopp som inte är kända, lopp som kanske bara har några hundra deltagare men som ger en oförglömlig upplevelse. Att springa ett lopp på stranden, i sanden, möta övriga löpare (vändbana) och göra high five med alla man möter är också svårslaget (200 deltagare). Allt för att visa alla sidor av maratonlopp.

Inledningen börjar med ”Att välja ut bara 50 lopp till den här boken var en tuffare uppgift än man kan tro.” Jag håller helt med. Jag har mina favoriter som jag saknar men vem vänder sig boken till. Kanske är det löparen som vill se delar av världen som maratonlöpare, uppleva de STORA loppen och kan använda boken som uppslagsverk för då fyller boken sin funktion. Här finns alla de STORA loppen med. Men vilka är de BÄSTA? Det är något som varje maratonlöpare kan svara på för sin egen del och ingen lista skulle vara den andre lik.”

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar