Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Vart tog solen vägen?

17 november 2014

Jag hörde på radion att SMHI har mätt att Stockholm hittills i år bara har haft 2 soltimmar. TVÅ! Men någon annan plats i Sverige hade endast nått upp i 45 minuter – så man får väl vara glad för det lilla. Fast det är ju inte så konstigt att man kan känna sig lite extra trött. Och när man tänker efter så var det länge sedan man såg en strålande sol och klarblå himmel.

Annons

MP900438467[1] Sun Shining Through Clouds

När det är ett sånt här grått molnlock över hela himlen så är det än viktigare att försöka ta sig ut under dagen för att ändå få i sig dagsljuset som erbjuds. För även de mest gråa dagarna strålar välgörande dagsljus ned på oss.

En mulen dag ger cirka 1 000 – 2 000 lux. Det är att jämföra mot ljusterapilampor som ger någonstans mellan 2 500 och 10 000 lux beroende på märke och effekt.  I klart dagsljus får vi runt 10 000 lux och direkt solljus motsvarar cirka 50 000 – 100 000 lux, medan vanlig belysning i hemmet som ger cirka 100 – 200 lux.

Så utomhusljuset är bra, även i mulet väder. Men nog blir det härligt när solen tittar fram igen!

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar