Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Vibrationsträning bästa magövningen?

18 maj 2010

Det sägs att den bästa träningen för att komma åt alla , inklusive de djupa, musklerna är vibrationsträning.  Stämmer det? /Karin

Hej!
Med vibrationsträning kan du aktivera de djupare liggande musklerna, det stämmer. Vibrationerna stimulerar led- muskelsinnet som i sin tur aktiverar de djupa musklerna kring lederna, däribland de djupa magmusklerna. Så vibrationsträning fyller en bra funktion.

Annons

Det som sedan är viktigt är att lära kroppen att aktivera de djupa musklerna även om det inte skakar/vibrerar. Det gäller alltså att integrera den muskelaktivering och styrka som man får vid den specifika träningen (här vibrationsträningen) till att gälla i andra situationer också. Så kroppen kan koppla in de djupa magmusklerna även när du står helt stilla och pratar med väninnan, när du går på stan och shoppar eller när du sitter stilla på en stol.

Ett annnat exempel på en liknande situation är om du står upprätt med 200 kilo stång på axlarna. Då spänns ALLA magmusklerna, även de djupa, för att du inte ska falla ihop. Kroppen är ju smart. Den vill skydda sig från skador. Så den spänner allt som finns ruunt om kring ryggraden för att stabilisera kotorna och diskarna. Men man skulle även här kunna hävda att tung skivstångsträning är den bästa magträningen.
Men på samma sätt gäller det att lära kroppen att ”bara” jobba med de djupa musklerna, utan att de ytliga slår på. Först då har du bra magstyrka som är funktionell.

Min syn är alltså att vibrationsträning kan hjälpa dig att kicka igång musklerna – beroende så klart på vilka övningar du utför – och sen gäller det att träna annat också. Att bra tro att vibrationsträning är svaret på nedsatt funktion i djupa magmuskler är en för ensidig väg. Samtidigt är all rörelse bättre än ingen rörelse alls. Så länge som man inte skadar sig.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar