Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Viktig

24 februari 2013

Just nu läser jag Terese Alvéns bok ”Viktig”.

Terese är ett känt ansikte i träningsvärlden och automatiskt kan man tro att hennes bok ska handla om hur man ska träna på bästa sätt, program och övningar. Men inte. Boken handlar om något mycket mer intressant. Och viktigt. Om Terese egen resa fram till idag. Genom matkontroll, träningshets, anorexi, tillfrisknande och där hon är idag – en frisk person med egna barn och som jobbar med träning på ett sunt sätt.

Annons

Jag kan verkligen rekommendera dig att läsa boken. Själv drog jag lite på att sätta tänderna i den. I bland kan jag bli så illa berörd av böcker att jag mår fysiskt illa. Eller så kan böcker av ”lämna-ut-sitt-liv” karaktär bli en terapisession – som säkert är jättebra men som jag har lite svårt att ta mig igenom.Så jag drog på att börja med boken, för jag inte riktigt visste hur den var skriven.

Men jag tycker Terese balanserar bra. Hon berättar rakt på, utan krusiduller, om hur det var i olika perioder i livet. Dels genom dagboksanteckningar, som känns autentiska, och dels genom kommentarer sedda från idag. Det känns sakligt, samtidigt som man så klart blir berörd. Men den går aldrig över gränsen, tycker jag.

Det här är en bok som behövs. Det är bra att det lyfts fram att det faktiskt inom motionsträningen faktiskt finns en hel del nojjor.

Och så är det intressant att tänka vidare själv hur man pratar med andra personer. Hur man säger saker och ting, vad vi ger för komplimanger. Terese skriver flera gånger ”han sa det till mig” och ”hon gav mig en komplimang”…
Allt man säger sätter sig hos andra personer. På ett eller annat sätt. Tänk på allt vi säger till våra barn. Våra vänner. Genom blogg(!). Vid föredrag. Vid alla möten…  Så klart kan man inte ta ansvar till 100 % för hur andra tolkar det som man säger, men man kan så långt det går försöka få orden att landa ”rätt” hos andra. Att fundera på vad det är vi berömmer. Att någon är smal (!). Söt? Snygg? Eller kanske i stället något som har mer med personens personlighet att göra.

Så ett boktips är ”Viktig”.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar