Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Viktigt med allmän rörlighet

18 september 2014

De senaste åren har jag känt att kroppen blivit lite stelare och stramare – även om jag rör mig och tränar som tidigare. I 20-30 års åldern kunde jag enkelt gå ned i spagat på båda benen, utan att behöva träna på det. Och när jag stod upp med raka ben och böjde överkroppen framåt så fick jag lätt ned händerna i golvet och hela magen mot mina lår. Inga problem. Rörligheten fanns där bara utan att jag behövde träna speciellt på den.

Annons

Men kring 40 års åldern har det ändrats. Nu är jag stramare och behöver träna på min rörlighet.

När åren går minskar vätskemängden i den vävnad (fascia eller bindväv på svenska) som bygger upp senor i kroppen. Denna bindväv löper även rakt igenom hela muskeln på sin väg mellan senorna i slutändorna av muskeln.

Yoga kort morgon foto kopia

Samtidigt som vatteninnehållet minskar så förändras även uppbyggnaden av bindväven. De elastiska komponenterna minskar i mängd och ersätts av mer fasta fibrer. Dessutom uppkommer det fler tvärkopplingar mellan bindvävens fibrer. Det blir som en stickad tröja som först är elastisk, men sedan tvättas i 90 graders vatten i en tvättmaskin. Tröjan kommer ut från den varma tvätten med många hårda tvärkopplingar, och det finns många tvärkopplingar mellan garntrådarna per centimeter.

Men det verkar gå att behålla töjbarheten och elasticiteten i bindväven, liksom att hindra att så många tvärkopplingar uppkommer. Receptet heter rörlighetsträning.

Med rörlighetsträning där cirkulationen ökar i muskeln och bindväven, och strukturerna töjs ut regelbundet, man till och med få bort en del av tvärkopplingarna. Och vätskemängden kan öka. Du kan bli mer rörlig.

Yoga morgon kort

 

Bra rörlighet – eller i alla fall neutral/normal rörlighet – är viktig för att du ska kunna fortsätta att röra din kropp i alla riktningar. Strama muskler och stram bindväv kan hindra ledernas rörlighet och stoppa rörelserna för tidigt. Det kan ge felbelastning i strukturer – vilket kan ge problem på även andra ställen i kroppen. Strama fotleder kan exempelvis påverka underben, knän, höfter och rygg – där du kan få ont.

 

För att behålla eller förbättra rörligheten  är regelbundenheten viktig. Och att du använder lederana i hela deras omfång. Sträck ut hela vägen och arbeta aktivt i alla riktningar.

Själv har jag valt att varje morgon utföra några yogarörelser och allmänna rörelser i olika riktningar. Självklart kan du göra annat också men sträva efter att utföra några övningar varje dag – eller inkludera mjuka rörelser till ledernas ytterlägen i dina träningspass.

Framför allt är det här viktigt när du är kring de 40 – och plus. Och om du vill fortsätta ha full funktion i din kropp.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar