Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Vila innan träningen för bättre effekt

3 december 2010

Hör du till de som rusar direkt från datorn och jobbet till träningen? Tänk då om. För forskning visar att du kan uppleva träningen som mycket jobbigare om du går direkt från ansträngt hjärtarbete till ansträngande kroppsarbete. Koppla i stället av en stund så kan du ta i mycket bättre.

Annons

 

Enligt forskarna beror det här på hormonet dopamin, som påverkas av mental utmattning. Det i sin tur påverkar hur du uppfattar hur hårt du tränar.

Så måste man då ligga på sofflocket innan passet? Nej. Och de flesta av oss kan inte heller göra det innan träningen. Ett fungerande alternativ kan i stället vara att stanna upp en stund innan du går till träningen, sätt dig lugnt och tyst. Fokusera på att du nu ska träna. Låt sinnet stilla sig. Släpp alla tankar på jobbet. Låt kroppen komma till ro. Andas lugnt och djupt. Det räcker med någon minut.
Eller ta den stunden på gymmet innan du kör igång.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar